Prietena lui Snowden s-a mutat împreună cu acesta la Moscova

Prietena americanului Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea supravegherii practicate de către Statele Unite pe Internet şi a obţinut azi în Rusia, s-a mutat la Moscova împreună cu acesta, potrivit unui documentar proiectat vineri seara la New York, relatează AFP.

Documentarul „Citizenfour”, realizat de Laura Poitras şi care durează aproape două ore, prezintă un portret intim al fostului consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) la momentul dezvăluirilor pe care le-a făcut, în timp ce-şi pregătea fuga, într-un hotel din Hong Kong în care se refugiase.

Potrivit acestui documentar, care a fost lansat în sălile de cinema pe 24 octombrie, prietena americanului, Lindsay Mills, s-a mutat împreună cu el, la Moscova, din iulie.

Cuplul s-a reunit, a declarat pentru AFP avocatul apropiat Kremlinului Anatoli Kucerena. „Dragostea este dragoste”, a spus el şi a adăugat că Lindsay Mills nu locuieşte cu Edward Snowden tot timpul, din cauza unei probleme cu viza.”Vine frecvent”, a continuat avocatul. „Susţinerea morală este foarte importantă pentru Edward”, a adăugat el. „Merg împreună la teatru şi la evenimente culturale”, a mai spus Kucerena. Potrivit avocatului, americanul este bine şi continuă să studieze rusa.

Tânăra apare într-o scrută secvenţă, în timp ce pregătea cina cu el, într-o bucătărie, însă conversaţia lor nu este înregistrată, iar ea nu este intervievată. Cu un pic mai înainte, Snowden este filmat în timp ce o anunţă, de la Hong Kong, despre ceea ce a făcut şi că nu se va întoarce prea curând acasă, după descinderea unor agenţi la domiciliul lor, în Hawaii.”Este o situaţie dificilă”, îi explică el, stând să izbucnească în lacrimi, aşezat pe patul camerei de hotel, în timp ce-i spune că „s-ar putea să nu se întoarcă”.”Ea habar nu are (despre ceea ce fac eu)”, spune el, afirmând că se simte „prost” să dispară pur şi simplu, în timp ce ea este în vacanţă, dar subliniază că a făcut acest lucru pentru a o proteja.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.