Combatanţi kurzi din Irak, antrenaţi de o echipă de britanici

Share:

Militari britanici se află în Irak pentru a antrena forţele kurde care luptă împotriva grupării ultraradicale Statul islamic (SI), a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, relatează AFP.

O „mică echipă de specialişti” este prezentă în regiunea Erbil, capitala Regiunii Autonome irakiene Kurdistan (nord), şi antrenează peshmerga, combatanţi kurzi, să utilizeze mitralierele grele pe care Marea Britanie li le-a oferi tîn septembrie.

Această mobilizare a fost aprobată de către secretarul Apărării Michael Fallon, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului britanic.”Guvernul şi-a exprimat anterior intenţia de a furniza un antrenament pentru peshmerga, în cadrul eforturilor permanente de a contribui la lupta împotriva ISIL”, a spus ea. ISIL este acronimul englez al organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), redenumită în vară Statul Islamic (SI), informează Mediafax.

„Secretarul Apărării a aprobat mobilizarea unei mici echipe de specialişti alcătuită din instructori militari non-combatanţi, care se află în acest moment în regiunea Erbil şi furnizează un antrenament pentru utilizarea şi întreţinerea mitralierelor grele care au fost oferite de către Marea britanie luna trecută”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Potrivit The Sunday Times, aceste mitraliere au aparţinut Batalionului 2 din cadrul Regimentului Yorkshire, o unitate a cărei cartier general se află în baza militară de care Marea Britanie dispune în Cipru.

În plus, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva SI, avioane de luptă de tip Tornado, din cadrul Royal Air Force (RAF), efectuează atacuri asupra unor obiective ale miliţiilor jihadiste din Irak.

Premierul britanic David Cameron a exclus, în schimb, trimiterea unor „trupe de luptă la sol”. Forţele britanice au participat în 2003 la invazia Irakului de către Statele Unite, pentru a-l înlătura de la putere pe fostul preşedinte Saddam Hussein. După această intervenţie, ultimele trupe combatante britanice au părărsit Irakul în 2009, dar Londra a menţinut în această ţară, până în 2011, un număr redus de militari însărcinaţi cu antrenarea forţelor irakiene.

În criza actuală, Germania a furnizat şi ea armament forţelor kurde din Irak – puşti de asalt şi lansatoare de rachete antitanc -, iar militari germani se află, de asemenea, în regiunea Erbil, pentru a-i antrena pe peshmerga să le utilizeze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.