Poroşenko l-a demis pe ministrul ucrainean al Apărării

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a destituit duminică din funcţie pe ministrul Apărării Valeri Gheletei, acuzat sâmbătă de presă de lipsă de acţiune, la sfârşitul lui august, faţă de intrarea trupelor ruse în estul separatist prorus al ţării, relatează AFP.

„Preşedintele Petro Poroşenko a dat curs cererii de demisie a ministrului Apărării Valeri Gheletei”, considerat unul dintre apropiaţii săi şi numit în acest post pe 3 iulie, subliniind că „a venit timpul să schimbe conducerea ministerului”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul preşedinţie, informează Mediafax.

Poroşenko va prezenta luni, în Parlament, numele candidatului care-l va înlocui pe Gheletei şi le va cere deputaţilor să aprobe alegerea pe care o va face marţi.”Sper că votul va avea loc marţi”, a subliniat Poroşenko, citat în comunicat.

Această decizie – care intervine după remanierea conducerii grănicerilor, al căror fost comandant a fost criticat pentru corupţie şi lipsă de acţiune faţă de insurgenţii proruşi, şi după crearea unui Comitet însărcinat cu informaţiile secrete – urmează să permită „conslidarea capacităţii de apărare a ţării”, potrivit aceleiaşi surse.

După ce armata a obţinut succese relative în estul rebel al ţării, forţele ucrainene – care desfăşoară în această regiune, începând din aprilie, o operaţiune „antiteroristă” – au suferit o serie de înfrângeri sângeroase, în urma mobilizării, potrivit Kievului şi Occidentului, a unor trupe din armata rusă în zonă, în august. Influentul săptămânal ucrainean Dzerkalo Tyjnia i-a reproşat în ediţia de sâmbătă lui Gheletei că a condus, pe 24 august, marea defilare militară din centrul Kievului, organizată cu ocazia aniversării independenţei, în pofida faptului că a fost avertizat cu o zi înainte despre intrarea masivă a unor trupe ruseşti în Ucraina.

Publicaţia îl citează pe generalul Petro Litvin, comandantul din acea perioadă al trupelor din sectorul respectiv, care afirmă că i-a trimis ministrului, pe 23 august, rapoarte „despre unităţi ruseşti care au trecut frontiera şi se îndraptă către (localitatea ucraineană) Amvrosiivska”. Potrivit ziarului, lipsa de acţiune a lui Gheletei faţă de aceste evenimente a condus la drama de la Ilovaisk, unde forţele ucrainene au fost încercuite şi unde a avut loc o baie de sânge.

Kievul a recunoscut în mod oficial moartea a 108 militari în bătălia care a durat peste o săptămână, dar potrivit presei bilanţul ar putea să fie de două ori mai mare. Guvernul şi separatiştii au încheiat pe 5 septembrie un armistiţiu, cu participarea Moscovei.

De atunci, confruntările armate au scăzut în intensitate, dar continuă în mai multe enclave de rezistenţă, ca aeroportul de la Doneţk, provocând pierderi grele în rândul armatei ucrainene şi a civililor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.