Zsolt Szilagyi critică Master Planul de Transport

0

Candidatul PPMT la alegerile prezidențiale, Szilagyi Zsolt, a declarat luni, la Oradea, că România nu va fi acceptată în Spațiul Schengen „dacă Transilvania, respectiv Transilvania de Nord nu va fi legată de Europa”, criticând Master Planul de Transport care, în opinia sa, „discriminează” această regiune, informează Agerpres.

Foarte mulți cetățeni din Transilvania s-au lăsat în lehamite, în nepăsare. Nu văd pe cineva care să vorbească direct: noi, toți, ardelenii suntem discriminați de aceste proiecte și nu vrem ca rețeaua de căi ferate din Transilvania să fie redusă și rețeaua de autostrăzi să arate așa cum a propus Ministerul Transporturilor. Cu decepție am văzut că interesele ardelenilor nu numai că nu sunt avute în vedere, dar acest Master Plan discriminează regiunea noastră. Exemplul elocvent este tronsonul Cluj-Oradea, printre multe altele, care au fost prevăzute ca fiind autostrăzi, prevăzut să fie numai o porțiune de drum expres. Acest MP conține, de la bun început, cu o mie de km de autostrăzi mai puțin față de proiectul anunțat de ministrul Șova cu câteva luni în urmă,” a declarat luni, în conferință de presă, Szilagyi.

El a arătat că autostrada va fi „un atentat infrastructural împotriva dezvoltării nu numai a Crișanei, dar a Transilvaniei de Nord”, din planurile care au existat în urmă cu 10 sau 15 ani, foarte multe tronsoane fiind descalificate de la statutul de autostradă și „retrogradate” la cel de drum expres.

„S-a reușit performanța ca în jurul Clujului să avem cea mai scumpă autostradă din Europa: la noi, un kilometru se construiește pentru 28 de milioane de euro/km, iar în Occident, pentru 3 milioane de euro/ kilometrul. Cam asta este proporția corupției în dezvoltările infrastructurale din România. Este în detrimentul Ardealului, al României, că nici după 25 de ani, țara nu este în stare să aibă o dezvoltare coerentă pe termen mediu în ce privește autostrăzile, căile ferate” a spus candidatul PPMT.

Acesta s-a referit și la aeroporturi, spunând că se preconizează să se construiască, în șapte ani, un aeroport la Craiova, alocându-se fonduri în acest sens, în detrimentul altor orașe mari, cum ar fi Timișoara.

„Nu suntem împotriva dezvoltării Olteniei, dar este revoltător ca un studiu ce se pretinde tehnic să nu țină cont de realități. De altfel, presa de specialitate a observat că, în Raport, la capitolul lungime de autostrăzi existente, există trei valori diferite. Credem că acest plan este făcut la comandă politică. (…) Trebuie să fim conștienți că România nu va fi aprobată în Spațiul Schengen dacă Transilvania, respectiv Transilvania de Nord nu va fi legată de Europa,” a spus Szilagyi.

Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor, a precizat că din cele 19.000 km de căi ferate, conform Master Planului, se vor închide 45 % din acestea. Vor rămâne astfel fără cale ferată reședințe de județ precum Reșița sau Zalău, dar și alte orașe cum este Beiuș și Marghita sau Șimleul Silvaniei. Din cele care vor fi desființate, 70% sunt în Transilvania, iar în Banat, 80%, susține liderul PPMT Bihor.

„Cerem explicații domnului Kelemen Hunor, care afirma, în campania electorală din primăvară, premergătoare alegerilor europarlamentare, că ‘problema autostrăzii, în sfârșit, a fost repusă în mișcare, astfel încât în acest an se vor începe exproprierile pe tronsonul Câmpia Turzii-Târgu Mureș și vor reporni lucrările pe tronsonul Gilău-Borș. Acest anunț se află și în prezent pe site-ul UDMR. Este o minciună?” a afirmat liderul PPMT Bihor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.