Renault vrea să reducă din costurile de producție

0

Renault intenţionează să reducă din costurile de producţie, la fabrica de la Mioveni, iar acesta va fi principalul criteriu privind repartizarea proiectelor viitoare, informează TVR1.

Nu este exclus ca o parte din activităţile de la Mioveni să fie reorientate către platformele din Maroc şi Turcia.

Salariul mediu brut la Dacia Mioveni a ajuns în prezent la 950 de euro, potrivit hotnews.ro. De aproape trei ori mai mult faţă de Tanger, unde este de 340 de euro şi chiar peste cel din Turcia, situat la 920 de euro. În aceste condiţii, uzina din România nu mai este o bază low-cost pentru constructorul francez. Între 2007 şi 2013, salariile de la Dacia au crescut cu 170 la sută în ultimii ani, în timp ce producţia a avut o creștere mai lentă, de doar 30-40%.

Renault intenționează să limiteze impactul salariilor, prin automatizarea producţiei. Mai exact, prin înlocuirea angajaţilor cu roboţi. Aceasta strategie poate duce la scăderea numărului de salariaţi de la 1.500, la doar 400, într-un singur departament. În acelaşi timp, o autostrada aflată între Piteşti şi Sibiu este esenţială. Două mii de camioane intră şi ies zilnic din uzină, iar o autostradă până la graniţa cu Ungaria, va avea ca efect scăderea cu 30 de euro a costului de transport, pentru fiecare camion

Uzina din Tanger este foarte aproape de cea mai mare piaţa Dacia, aflată în Franţa, unde livrează 100 de mii de unităţi anual, dar şi de alte pieţe mari, cum sunt Spania şi Italia. Anul trecut Dacia a produs 343.000 de vehicule la Mioveni şi 100.000 în Maroc. Tangerul poate ajunge însă în patru-cinci ani, la 400.000 de maşini.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.