Juncker o acceptă pe slovena Bulc în echipa sa

Share:

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a anunţat marţi seara intenţia de a o integra pe candidata slovenă Violeta Bulc în echipa sa şi le-a cerut statelor membre să aprobe această alegere.

„Cer consiliului (statelor) să actualizeze lista comisarilor desemnaţi cu numele Violetei Bulc”, a anunţat el într-un comunicat la încheierea unei întrevederi cu această candidată, considerat „excelent”, informează Mediafax.

Capitalele trebuie să aprobe prin procedură scrisă şi în unanimitate această cerere. În cazul blocajului declanşat de unul sau mai multe state, va fi necesar un vot. Odată obţinut acordul, Juncker îi va atribui portofoliul lui Bulc şi o va trimite în faţa Parlamentului European, care va decide dacă este aptă să devină comisar european şi dacă este competentă pentru portofoliul atribuit, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Juncker, Margaritis Schinas.

Violeta Bulc, în vârstă de 50 de ani, fostă consilieră în întreprinderi şi nouă în politică, îndeplineşte de luna trecută funcţia de vicepreşedinte pentru Dezvoltare în Guvernul coaliţiei slovene condus de Miro Cerar, de centru. Ea a fost desemnată să îl înlocuiască pe fostul premier liberal Alenka Bratusek, desemnată pentru postul de vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru energie în echipa lui Juncker dar respinsă de Parlamentul European.

Bulc nu va avea titlul şi portofoliul lui Bratusek, fapt deplâns de Cerar. Juncker vrea să îi încredinţeze Transporturile şi să îl numească pe social-democratul slovac Maros Sefcovici, căruia i-a încredinţat acest protofoliu, drept vicepreşedinte pentru Energie, potrivit anturajului lui Juncker.

Promovarea lui Sefcovici ar permite satisfacerea unei revendicări a socialiştilor şi i-ar determina să susţină desemnarea lui Bulc. Dar pentru aceasta este nevoie de aprobarea conservatorilor din PPE şi liberalilor. Dacă această formulă va fi aprobată, PE va trebuie să organizeze două audieri.

Obiectivul este de a se merge cât mai repede, dar „nu este posibil să se afirme cu certitudine că CE condusă de Juncker va putea intra în funcţiune la 3 noiembrie”, a avertizat purtătorul de cuvânt.”Calendarul este foarte strâns”, a subliniat el. Votul de învestitură al Parlamentului European este programat pentru 22 octombrie, în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg, cu o zi înainte de reuniunea liderilor europene din 23 şi 24 octombrie de la Bruxelles.

Pentru aceasta, este nevoie în mai puţin de o săptămână de acordul statelor membre şi audierea lui Bulc în Parlamentul European. Toţi ceilalţi membri ai noii Comisii Europene au avut timp să se pregătească pentru audiere, care pentru unii s-a dovedit un exerciţiu dificil. Orice întârziere în intrarea în funcţiune a Comisiei va avea consecinţe asupra punerii în aplicare a priorităţilor noii echipe, în principal creşterea economică şi planul de investiţii de 300 de miliarde de euro promis de Juncker.

Preşedintele ales al Comisiei mizează pe această presiune pentru a obţine aprobarea nominalizării lui Bulc de către conservatorii din PPE, socialiştii şi liberalii care reprezintă o majoritate confortabilă în Parlamentul European.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.