Meleşcanu continuă să facă jocurile “ofiţerului acoperit” Ponta

Share:

Fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, că scandalul agentului acoperit afectează imaginea României şi a SIE deoarece orice deconspirare a unui ofiţer presupune o reanalizare de către serviciile partenere şi nepartenere a cazurilor în care acesta a fost prezent pe teritoriul unei ţări.

Întrebat dacă scandalul agentului acoperit afectează imaginea României în plan extern, Teodor Meleşcanu a răspuns afirmativ.

După ce au mai fost puse două întrebări, Meleşcanu a revenit asupra subiectului, dorind să ofere un răspuns mai detaliat.”M-aţi întrebat şi am răspuns prea scurt. M-aţi întrebat dacă are vreun efect asupra imaginii României şi am spus da. Vreau să adaug însă o clarificare, să înţelegeţi de ce. Nu vă cer să mă credeţi pe cuvânt. Vă spun şi de ce. Orice deconspirare a unui ofiţer acoperit care a participat la diverse activităţi determină, în cazul în care este deconspirat, o renalizare de către serviciile partenere şi serviciile nepartenere din alte ţări a tuturor cazurilor în care a fost prezent pe teritoriul unei ţări, pornindu-se de la ideea că o asemenea prezenţă era ostilă. Ceea ce ne creează foarte mari dificultăţi şi serviciului, nu numai imaginii”, a explicat Meleşcanu, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă există vreun fost ofiţer acoperit în Guvern, fostul director al SIE a spus: „Nu pot să vă confirm decât dacă aveţi plăcerea peste 30 de ani să ne întâlnim din nou la un ceai şi vă spun toate lucrurile. Nicio problemă, da’ 30 de ani nu pot. Mai mult, vreau să vă spun foarte clar că la plecarea din serviciu orice ofiţer care a activat în SIE semnează un angajament prin care se obligă să nu deconspire nici calitatea, nici sediile, nici foştii colegi, nici operaţiunile la care a participat, timp de 30 de ani”.

În cursul conferinţei de presă, Teodor Meleşcanu a mai spus că Traian Băsescu este „primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi”.

Rugat să răspundă acuzaţiilor că l-a acoperit pe premierul Victor Ponta prin HG 223 din 2013, Meleşcanu a spus că nu acoperă pe nimeni.”Eu nu acopăr şi nu descopăr pe nimeni (…) Dacă eu, în calitate de şef al serviciului, spun despre cineva că nu e ofiţer acoperit, ar trebui să spun despre toată lumea că nu sunt ofiţeri acoperiţi, pentru că alţii s-ar simţi poate puşi într-o situaţie foarte dificilă. Ştiţi că circulă foarte multe vorbe despre persoane extrem de importante din punct de vedere politic, de la Mircea Geoană până la mulţi alţii, inclusiv şi de mine, referitoare la apartenenţa la unele servicii de informaţii”, a spus fostul director al SIE.

Rugat să confirme faptul că Traian Băsescu a venit la sediul SIE pentru o discuţie cu directorii, Meleşcanu a afirmat că preşedintele a venit la sediul serviciului pentru a discuta „cu toţi membrii biroului executiv”, precizând că şi el a fost la întâlnire, împreună cu toţi directorii adjuncţi.

„Şi-a exprimat şi şi-a argumentat poziţia că trebuie să aibă acces la toate informaţiile. Răspunsul nostru a fost că absolut la toate informaţiile are acces, potrivit principiului «need to know» – nevoia de a cunoaşte. La toate informaţiile care-i servesc preşedintelui pentru îndeplinirea cu succes a atribuţiilor sale are acces deplin”, a precizat Meleşcanu, adăugând că în privinţa surselor şi a modalităţilor de obţinere a informaţiilor e vorba de „bucătăria noastră”.

Întrebat când a avut loc discuţia, Teodor Meleşcanu a spus că nu îşi aminteşte, dar că informaţia poate fi declasificată peste 30 de ani.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.