Dick Cheney se teme de un nou “11 septembrie”

Fostul vicepreşedinte al Statelor Unite Richard Cheney apreciază că actuala perioadă este mai „periculoasă” decât cea anterioară atentatelor comise pe 11 septembrie 2001, avertizând, într-un interviu acordat Weekly Standard, că există riscul unui „atentat masiv” pe teritoriul american.

Referindu-se la ameninţările actuale la adresa Statelor Unite, politicianul republican a atras atenţia asupra riscurilor provenind din Orientul Mijlociu, exprimând preocupare în legătură cu eforturile Iranului de a fabrica arme nucleare, informează Mediafax. „Dacă Iranul va reuşi să obţină arme nucleare, alte ţări din regiune vor dobândi rapid astfel de capacităţi militare”, afirmă Cheney.”Ne aflăm într-o perioadă foarte periculoasă şi credem că este o perioadă cu ameninţări mai mari decât înainte de 11 septembrie 2001″, a adăugat fostul vicepreşedinte al SUA.

„Cred că atentatele din 11 septembrie 2001 se vor dovedi a fi nici pe departe de amploarea viitorului atac masiv împotriva Statelor Unite, care, dacă şi atunci când se va produce, va fi mult mai letal (…)”, a subliniat Cheney.

Reţeaua Al-Qaida, responsabilă de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite are numeroşi competitori în prezent, inclusiv grupări partenere care s-au desprins din ea, numărul lor fiind estimat la 59 de Departamentul de Stat american, relatează CNN.

După uciderea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, în 2011, gruparea teroristă pe care o conducea acesta nu mai domină lumea teroristă. Noul lider Ayman al-Zawahiri mai are ocazional discursuri dar au apărut alte grupări.

ISIS

Una dintre acestea este gruparea Stat Islamic, înscrisă pe lista organizaţiilor teroriste a Departamentului de Stat în 2004 sub numele de Al-Qaida în Irak şi condusă de Abu Musab al-Zarqawi. Recunoscută pentru atacarea forţelor aliate, asasinarea oficialilor şi decapitarea ostaticilor, gruparea a suferit o lovitură odată cu uciderea liderului său, dar a renăscut sub numele de Stat Islamic în Irak şi ulterior Stat Islamic în Irak şi Siria, cu scopul de a crea un califat în aceste tertorii.

Gruparea a profitat de instabilitatea din Siria, unde a devenit una dintre cele mai de temut grupări care încearcă să îl înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad, şi Irak, unde a preluat controlul unor zone întinse.

Stat Islamic este o grupare atât de crudă încât şi Al-Qaida a repudiat-o. Aceasta a decapitat recent doi ostatici americani, jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff.

AL-SHABAAB

Al-Shabaab, care în traducere înseamnă „tinerii”, a apărut în anii 2000 ca o facţiune a grupării fondate de ben Laden şi numite Al-Ittihad al-Islami ce intenţiona să creeze un emirat islamist în Somalia. În 2006, această grupare a preluat controlul asupra Mogadishu şi a generat temeri în ţările vecine.

În 2012, gruparea condusă atunci de Ahmed Godane, a jurat credinţă Al-Qaida şi a început să ucidă activişti, lucrători umanitari, jurnalişti, orchestrând atacuri împotriva unor locuri frecventate de străini. Cel mai important atac a avut loc în toamna trecută, asupra centrului comercial Westgate din Nairobi, Kenya, soldat cu 67 de morţi .

AL-QAIDA ÎN PENINSULA ARABĂ (AQAP)

Osama ben Laden a fost fiul unui yemenit şi a crescut în Arabia Saudită, ceea ce explică faptul că organizaţia s-a consolidat în Peninsula Arabă. Aşa cum îi spune numele, AQPA este formată din extremişti sunniţi care vor să înlăture de la putere autorităţile locale şi care vor şi sunt capabile să atace Occidentul. Gruparea a profitat de instabilitatea din Yemen pentru a-şi instaura aici o bază. Aceasta deţine revista de propagandă Inspire, iar unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai săi a fost americanul Anwar al-Awlaki.

În timp ce Yemenul a fost afiliat Al-Qaida de mulţi ani, acesta a devenit punctul focal în 2009 din cauza a două incidente: atacul de la baza americană Fort Hood din Texas şi tentativa eşuată din ziua de Crăciun a lui Umar Farouk AbdulMutallab, care a încercat să detoneze explozibil la bordul unui avion pe ruta Amsterdam-Detroit.

BOKO HARAM

Boko Haram, nume care înseamnă „Educaţia occidentală este interzisă”, este o grupare cu o istorie terifiantă de crime, bombardamente şi răpiri în masă. În urmă cu 12 ani, un cleric charismatic pe nume Mohammed Yusuf a format Boko Haram în sprijinul formării unui stat islamic pur în Nigeria. Poliţia l-a ucis în 2009, iar lupta împotriva grupării nu a făcut decât să îi motiveze şi mai mult pe susţinătorii săi.

Ceea ce face însă Boko Haram diferită de alte grupări similare este faptul că acţiunile sale antioccidentale au fost limitate la Nigeria. Actul prin care Boko Haram este probabil cel mai bine cunoscută la nivel internaţional este răpirea a 230 de eleve la începutul anului din oraşul Chibook, în nord-estul Nigeriei.

AL-QAIDA

Numele său înseamnă „Baza” în arabă. În multe feluri, aceasta este exact ceea ce a fost Al-Qaida: o platformă pentru alte grupări, asociate ei sau care se compară cu ea. Prima ţară în care s-a instalat gruparea a fost Afganistanul, unde arabii au luptat împotriva forţelor sovietice, iar fondatorul său, Osama ben Laden, a venit din Arabia Saudită. Mişcarea încearcă să creeze un califat islamic vast şi să îi învingă pe toţi cei aflaţi în calea sa.

Statele Unite au devenit principalul inamic al grupării după retragerea Uniunii Sovietice din Afganistan în 1989, la un an după înfiinţarea grupării. Ura sa a fost alimentată parţial de sosirea trupelor americane în Arabia Saudită şi invadarea Irakului. În 1996, ben Laden a declarat un război sfânt împotriva forţelor americane. Doi ani mai târziu, adjunctul său, Ayman al-Zawahiri, a emis un decret religios (fatwa) potrivit căruia musulmanii ar trebui să ucidă americani, inclusiv civili, peste tot în lume.

Unul dintre atacurile cele mai importante atribuite Al-Qaida este cel din 11 septembrie 2001, soldat cu aproape 3.000 de morţi.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.