Rubla, noi minime faţă de dolar şi euro

0

Rubla a atins miercuri noi minime faţă de dolar şi euro, deşi banca centrală a Rusiei a cheltuit în această lună 7 miliarde de dolari pentru susţinerea monedei afectată de impactul crizei ucrainene asupra economiei ruse, dar şi de cotaţia scăzută a petrolului, relatează AFP.

La puţin timp după deschiderea tranzacţiilor valutare la Moscova, rubla a fost cotată la 41,04 unităţi pentru un dolar, un nou nivel minim istoric, revenind ulterior la 40,09 unităţi pentru un dolar.

Totodată, rubla a coborât la un minim de 51,97 unităţi pentru un euro, fiind apoi tranzacţionată la 51,75 unităţi pentru un euro. Potrivit analiştilor băncii ING, prăbuşirea rublei are legătură în mare parte cu scăderea preţului petrolului. „Perspectivele rublei depind aproape în totalitate de amploarea declinului cotaţiei petrolului, de continuarea scăderii sau revenirea la creştere a acesteia”, notează analiştii ING, informează Mediafax.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa londoneză, a scăzut miercuri cu până la 2%, la 83,37 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din noiembrie 2010.

Ruşii privesc cu îngrijorare deprecierea din acest an a rublei, care, alături de efectul interzicerii importurilor de produse alimentare din ţările occidentale, amplifică inflaţia şi sunt tentaţi să îşi plaseze economiile în alte valute, agravând tendinţa negativă a monedei. Rubla resimte efectele retragerilor masive de capital declanşate de criza ucraineană şi sancţiunile occidentale fără precedent impuse unor companii şi persoane din Rusia, iar economia se află în pragul recesiunii.

Ministerul de Finanţe din Rusia va pune la dispoziţia băncilor comerciale lichidităţi în valoare de „câteva miliarde de dolari” prin organizarea de licitaţii în valută pe piaţa interbancară, în încercarea de a preveni o prea mare depreciere a rublei, relatează Bloomberg. Prima licitaţie pentru depozite în valută va avea loc în mai puţin de o lună, a declarat miercuri ministrul de Finanţe, Anton Siluanov.”Am decis să organizăm licitaţii în valută ca să reducem presiunea pe rublă”, a spus Siluanov, care a adăugat că Trezoreria a acumulat suficiente fonduri în valută pentru a putea injecta lichiditate în sistemul bancar.

Banca centrală a Rusiei a intervenit în octombrie pentru prima dată din mai pe piaţa interbancară pentru sprijini rubla, vânzând aproape 7 miliarde de dolari în primele două săptămâni ale lunii.

Rubla a coborât la niveluri minime record faţă de dolar ca urmare a sancţiunilor economice impuse de către SUA şi statele din vestul Europei şi a scăderii preţului la petrol. De altfel, moneda rusă a înregistrat anul acesta a patra cea mai slabă evoluţie dintre cele peste 170 de monede incluse într-un clasament Bloomberg.

Autorităţile din Moscova încearcă să reducă deficitul de lichiditate în dolari provocat de sancţiunile externe. Potrivit băncii centrale, companiile locale trebuie să plătească datorii de 54,7 miliarde de dolari în următoarele trei luni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.