Staff-ul lui Ponta încalcă flagrant panotajul electoral

0

 A doua săptămână de campanie pentru prezidenţiale a evidenţiat menţinerea panotajului electoral care încalcă legislaţia privind finanţarea partidelor, nefiind marcat corespunzător, dar şi folosirea culorilor tricolorului de către echipa lui Victor Ponta, situaţie în contradicţie cu legea.

Cei mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale folosesc materiale de propagandă electorală care nu beneficiază de menţiunea operatorului economic care le-a realizat, informează Mediafax.

Această obligaţie este prevăzută în Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, la articolul 29, alineatul 2: „Partidele şi alianţele politice, precum şi candidaţii independenţi au obligaţia de a imprima pe toate materialele de propagandă electorală următoarele date: a) numele candidatului independent, denumirea partidului politic sau a alianţei politice ori electorale care le-a comandat, după caz; b) denumirea operatorului economic care le-a realizat”.

Potrivit aceleiaşi legi, „este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii:

  1. a) se referă la un candidat sau partid clar identificat;
  2. b) este utilizat în perioada campaniei electorale, stabilită potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor;
  3. c) are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg;
  4. d) depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului”.

Încălcarea acestor prevederi reprezintă, conform Legii finanţării partidelor şi campaniei electorale, contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 25.000 lei.

În plus, Legea privind alegerile prezidenţiale impune la rândul său o serie de restricţii par a fi încălcate de candidaţi.

Prima dintre aceste prevederi interzice folosirea combinaţiei de culori roşu-galben-albastru, la articolul 41, alineatul 7: „Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat”.

Astfel, pentru candidatul alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, au fost menţinute în Bucureşti bannerele, panourile şi afişajul care încalcă legislaţia prin faptul că nu este menţionat operatorul economic care a realizat materialele de propagandă.

În plus, la corturile de campanie ale PSD-UNPR-PC au fost surprinse imagini cu persoane care purtau în piept cocarde tricolore, având în centru fotografia premierului Victor Ponta.

De altfel, echipele de campanie au continuat să distribuie pliante pe care este reprodus tricolorul în fotografiile cu care sunt ilustrate. Culorile tricolore sunt reproduse atât în culoarea textului din pliantele PSD-UNPR-PC, cât şi pe afişele şi bannerele pe care sunt reproduse motive tradiţionale care folosesc combinaţia de culori roşu-galben-albastru. În alte cazuri este reprodusă succesiunea culorilor naţionale în formula «Votează Victor Ponta», în care cuvântul votează este tipărit cu o culoare albastră, sub acesta fiind o bandă galbenă, iar cuvintele Victor Ponta sunt tipărite cu culoarea roşie.

Aceeaşi formulă este folosită şi în cazul bannerelor care conţin textul „mândru că sunt român!”, unde mândru este de culoare roşie, sintagma „că sunt” de culoare galbenă, iar „român!” este de culoare albastră.

Prevederile respectate de alianţa electorală PSD-UNPR-PC în privinţa menţionării operatorului economic care a realizat materiale de propagandă electorală au fost în cazul afişelor tipărite pe hârtie, a pliantelor şi altor tipărituri pe care apare sintagma „Tipărit de AMMA PRINT la comanda Alianţei electorale PSD-UNPR-PC”.

La solicitarea Mediafax privind comunicarea unui punct de vedere faţă de problemele semnalate, PSD a transmis prin Ligia Enache, consilierul purtătorului de cuvânt al campaniei prezidenţiale, Gabriela Firea:

„Nu există succesiune tricoloră a drapelului României pe materialele electorale. Ne-am asigurat explicit de asta. Există acea bandă populară, pe care succesiunea este roşu-galben-roşu-albastru-galben-albastru. În legatură cu poza care ar avea cocarda tricoloră, vă informăm că nu există niciun panou şi niciun afiş cu aşa ceva”.

PSD nu a răspuns în chestiunea omiterii menţionării operatorului economic pe unele materiale electorale şi nu a comunicat care sunt societăţile care au realizat aceste materiale.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.