Andrei Vieru, la Ateneul Român

0

O întâlnire specială cu pianistul și scriitorul Andrei Vieru, constând într-o lansare de carte și un recital extraordinar de pian, are loc luni la Ateneul Român, informează Curtea Veche Publishing.

Potrivit sursei citate, începând cu ora 18,30, în Sala mare a Ateneului Român este programat un recital extraordinar de pian ce va include celebre partituri din Bach și Beethoven, care va fi urmat de lansarea volumului „Ecleziastul vesel”, apărut la Curtea Veche Publishing, și de o sesiune de autografe.

Alături de autor vor lua cuvântul directorul Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, editorul Grigore Arsene, criticul muzical Dumitru Avakian, publicistul Sever Voinescu.

Născut în București într-o familie bilingvă, părinții săi fiind compozitorul Anatol Vieru și muzicologul de origine rusă Nina Vieru, Andrei Vieru a absolvit Conservatorul National din București avându-l ca profesor pe Dan Grigore, printre alții. Din 1988 s-a exilat în Franța, debutul său acolo fiind remarcat de critica muzicală la Grand Auditorium de Radio France.

A cântat de nenumărate ori în Franța și a susținut concerte în Germania, Marea Britanie, Belgia, Italia, Spania, Republica Cehă, Portugalia, Finlanda, România. În plan literar, Andrei Vieru a debutat în limba franceză în revista NRF, la care a colaborat timp de câțiva ani.

Prima colecție de eseuri reunite în volumul „Le gai Ecclesiaste” a apărut la editura Seuil în 2007, unul dintre criticii francezi comparând-l pe Vieru cu Cioran și întrebându-se dacă românii nu sunt cumva „ultimii noștri mari prozatori”. În 2013 îi apare la Grasset al doilea volum, „Eloge de la vanite”, primit cu entuziasm de critică franceză și distins cu premiul Casanova acordat de Fundația Pierre Cardin scriitorilor europeni de limba franceză.

Comparându-l cu Chamfort, „Le Figaro” îl înscrie printre românii din Paris „de la care francezii au avut ce să învețe”, se mai arată în comunicatul Curtea Veche Publishing.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.