Gestionarea ambalajelor reciclabile merge bine

România și-a îndeplinit în fiecare an obligația asumată față de Uniunea Europeană în ceea ce privește gestiunea deșeurilor de ambalaje, ajungând, în prezent, la un procentaj de 55% reciclare din totalitatea deșeurilor de ambalaje puse pe piață la nivel național, arată Raportul de specialitate valabil pentru perioada 2004 – 2014, întocmit de organizația Eco-Rom Ambalaje, informează Agerpres.

Conform datelor, consultate de Agerpres, la un deceniu de la apariția primelor angajamente naționale de reciclare, Eco-Rom Ambalaje, prima și cea mai importantă organizație de preluare de la agenții economici a obligațiilor de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje, a reciclat, în cei 10 ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deșeuri de ambalaje. În acest mod, organizația a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxită).

De altfel, statistica Agenției Naționale pentru Protecția Mediului /ANPM/ arată că Eco-Rom Ambalaje îndeplinește 72% din această obligație. Sistemul implementat de Eco-Rom Ambalaje este susținut integral de producătorii și importatorii de bunuri ambalate de pe piața din România, printr-un aport financiar de 280 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă (80%) este direcționată anual către companiile de gestiune a deșeurilor și extinderea sistemului de colectare separată: asigurarea serviciilor de colectare, sortare și transport a deșeurilor către fabricile de reciclare, investiții în infrastructura de colectare separată pentru populație și în campanii de informare și educare a populației privind importanța colectării separate a deșeurilor de ambalaje.

Raportul relevă, totodată, că, prin sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje realizat și investițiile substanțiale ale industriei în dezvoltarea acestuia, organizația susține aproximativ 20% din piața muncii din România în domeniul gestiunii deșeurilor, echivalent cu crearea a 6.600 de locuri de muncă în 2011, pentru ca, în 2012, numărul acestora să se majoreze cu 30%, până la 9.450, potrivit ultimului raport de cercetare ‘Reciclarea deșeurilor, o piață emergentă’, realizat în anul 2011 de Asociația Salvați Dunărea și Delta, în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje.

La nivel național, românii colectează separat de 50 de ori mai mult decât acum opt ani, iar aproximativ 45% din populația României (circa 9 milioane de persoane) are acces acum la serviciul pus la dispoziție de organizația de mediu.

În același timp, 100.000 de elevi (peste 10% din învățământul primar din România) au aflat despre colectarea separată a deșeurilor de ambalaje prin intermediul programelor educaționale desfășurate de organizație, precum Laboratorul Verde al Reciclării, ECOlimpiada și a manualului ‘Învățăm să reciclăm ambalajele’.

Statistica menționează că, în ultimii zece ani, au fost reciclate 2,6 de milioane de tone de deșeuri de ambalaje, din care 1,1 milioane de tone au fost hârtie-carton, peste 560.000 de tone de plastic și aproximativ 500.000 de tone de sticlă.

La nivel european se prefigurează creșterea până la 70 — 80% a obligațiilor de reciclare globale, începând cu anul 2020. În prezent, România are obligații anuale de reciclare și valorificare pe fluxuri de deșeuri: ambalaje, DEEE-uri, baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligațiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje și deșeuri revin, în acest moment, industriei, prin producătorii și importatorii de bunuri ambalate, și autorităților locale.

Pe de altă parte, țara noastră nu are ținte anuale pentru deșeul municipal (deșeul generat în gospodării), principala obligație legislativă în acest sens fiind, pentru anul 2020, de reciclare a 50% din deșeul municipal.

Eco-Rom Ambalaje este o organizație înființată la sfârșitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România și care au luat inițiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului, în țara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.

Organizația și-a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2013 să se încheie cu 2.849 de companii responsabile în portofoliu — reprezentând circa 5% din forța de muncă salarială a României.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.