Orchestra Filarmonicii ”Mihail Jora” concertează la Viena

0

Orchestra simfonică a Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacău va concerta duminică şi luni în Germania. 

Astfel, sub bagheta dirijorului Ovidiu Bălan, simfonicul băcăuan va evolua în faţa publicului meloman în cunoscuta sală de concerte ,,Gewandhaus” din Leipzig. Programul include patru partituri celebre, Concertul pentru pian şi orchestră KV nr. 488 de W.A.Mozart, Fantezia ,,Wanderer’ de F.Franz/F.Schubert, Concertul pentru pian de R.Schumann şi Concertul pentru pian nr. 1 de P.I. Ceaikovski, toate avându-l ca solist, în acest maraton pianistic, pe italianul Emilio Aversano.

Acelaşi repertoriu va fi reluat luni în sala de concerte a Universităţii de arte din Berlin, fost sediu al Filarmonicii din capitala Germaniei.
,,După prezenţa în anul 2013 în sala Gasteig a Filarmonicii din Munchen, construita conform planurilor celebrului dirijor român, Sergiu Celibidache, instituţia confirmă prin aceste două noi concerte în Germania prestigiul internaţional de care se bucură în ultimii ani în urma evoluţiei celor nouă formaţii de cameră ori a orchestrei simfonice pe scene concertistice din Europa şi China’, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, Pavel Ionescu, directorul simfonicului băcăuan.

Potrivit acestuia, o pondere a tinerilor instrumentişti de peste 60 la sută în componenţa celor nouă colective artistice şi achiziţionarea, cu sprijinul Consiliului Judeţean, de instrumente noi în valoare de aproape un milion de lei sunt „secretele” performanţelor muzicale obţinute în ultimii trei ani, în ţară şi peste hotare de Filarmonica ,,Mihail Jora’.

,,Schimbarea generaţiilor s-a făcut treptat în ultimii 6 – 7 ani, posturile de instrumentişti disponibile fiind încredinţate absolvenţilor cu medii mari din institutele de învăţământ superior muzical din ţară, dar şi de peste hotare. Dacă legea ne-ar fi permis angajarea fără restricţii, dar în limita statului de funcţii existent, şi nu ar fi fost blocate posturi , probabil că în acest moment ponderea tinerilor ar fi fost undeva la 80 la sută’, a spus Ionescu.

Consiliul Judeţean Bacău, sub egida cărei îşi desfăşoară activitatea filarmonica, a contribuit, în ultimii cinci ani, cu suma de 496.000 de lei la achiziţionarea de instrumente noi, în special de suflat, foarte scumpe, ”fapt ce se poate remarca în calitatea şi acurateţea interpretării, implicit în aprecierile înregistrate atât în concertele susţinute în sala Ateneu din Bacău, dar şi în prezenţele din ce în ce mai multe în faţa melomanilor ca răspuns la, din ce în ce mai numeroasele invitaţii, primite din ţară şi de peste hotare de Filarmonică’, a precizat pentru Agerpres dirijorul Ovidiu Bălan, directorul onorific al instituţiei culturale.

Filarmonica se mai mândreşte cu o performanţă deosebit obţinută anul trecut în premieră şi reconfirmată în acest an, participarea la Festivalul Internaţional ,,George Enescu’, dar şi prin continuarea organizării Festivalului ,,Enescu -Orfeul Moldav’, eveniment, ajuns la ediţia XXIX-a, ce include, unic în România, şi concerte în aer liber la Aşezământul de cultură de la Tescani, locul unde compozitorul român a creat opera ”OedipĂ.

”Pe parcursul acestui an am susţinut 111 concerte pe scene din România, Italia, China, Franţa şi Polonia. Nu ştiu să mai existe în ţară vreun asemenea colectiv artistic care să aibă programat, în medie, cam un concert la două zile. Chiar şi pe noi ne-a uimit atunci când am făcut adunarea. Pe lângă spectacolele oferite la sediu suntem solicitaţi la diverse manifestări în ţară şi peste hotare, unde vom fi în continuare reprezentanţi fie de orchestra simfonică, fie de formaţiile de cameră, cvartete, cvintete, octet, ori instrumente de suflat’, a mai spus Pavel Ionescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.