Premierul japonez primeşte o nouă lovitură

0

Ministrul japonez al Justiţiei Midori Matsushima a demisionat luni, la câteva ore după colega sa de la Industrie Yuko Obuchi, considerată o reprezentantă emblematică a Guvernului.

De la instalarea la putere, la sfârşitul lui 2012, aceasta este cea mai dură lovitură pentru premierul Shinzo Abe, care a confirmat luni la prânz, pentru presă, plecarea titularei postului Justiţiei, prezentându-şi scuze pentru această situaţie.

Cele două au fost numite în funcţii la începutul lui septembrie, alături de alte trei femei, în cadrul primei remanieri a Guvernului de la instalarea la putere. Matsushima este suspectată că a încălcat codul electoral, distribuind evantaie cu portretul şi numele sale unor alegători din circumscripţia sa, informează Mediafax.

Lui Obuchi i se reproşează nereguli în utilizarea fondurilor publice. Ea ar fi cheltuit, în perioada 2007-2012, peste zece milioane de yeni (aproape 74.000 de euro) fără nicio legătură cu activităţile politice, cumpărând produse cosmetice din magazine renumite. De asemenea, le-ar fi oferit anumitor susţinători bilete la teatru, în valoare totală de 26 de milioane de yeni.

Shinzo Abe miza mult pe această tânără, mamă a doi copii, prima femeie care a preluat conducerea faimosului Meti.Mai întâi, el voia să o transforme într-un simbol al politicii sale adresate femeilor, pe care vrea să le atragă pe piaţa muncii, pentru a alimenta economia naţională, care întârzie să se relanseze, într-un arhipelag cu o populaţie care îmbătrâneşte tot mai mult şi se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă.

După aceea, Shinzo Abe spera ca această tânără, în vârstă de 40 de ani, să fi putut să-i convingă pe riveranii anumitor centrale nucleare de necesitatea repornirii reactoarelor, oprite toate de la catastrofa de la Fukushima, în martie 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.