Organizaţiile studenţeşti scriu candidaţilor la prezidenţiale

0

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) le cere celor 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale să îşi spună opinia despre sistemul educaţional şi problemele cu care se confruntă tinerii, principala categorie care absentează de la vot.

Solicitarea este cuprinsă într-o scrisoare deschisă, ce face parte din campania „Nu votezi, Nu contezi!”, lansată luni de ANOSR, prin care studenţii şi tinerii sunt chemaţi să îşi exprime părerea despre candidaţii la cea mai înaltă poziţia din stat. La mai puţin de 24 de ore de la lansarea campaniei, aproape 4.000 de studenţi şi tineri şi-au anunţat deja intenţia de a participa la vot pe un site de socializare folosit de campanie, informează Mediafax.

ANOSR atrage atenţia că deşi România are peste 2,5 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, totuşi procentul de tineri care votează este unul extrem de mic, tinerii fiind principala categorie de vârstă care a absentat la vot în ultimii ani. Argumentele principale pentru care tinerii nu merg la vot sunt în genreral asociate cu lipsa de încredere pe care aceştia o au faţă de clasa politică şi de faptul că cei care candidează nu le oferă soluţii la problemele lor.

Deşi neprezentarea la vot a fost de multe ori folosită de tineri ca o formă de sancţiune a lipsei de viziune şi potenţial a clasei politice, efectele acestui fenomen s-au întros direct asupra lor prin faptul că nevoile şi interesele lor nu au fost prioritizate de politicieni, interesaţi mai degrabă să mulţumească şi să obţină sprijin de la grupurile sociale care alcătuiesc electoratul cel mai prezent la vot şi care influenţează cel mai mult rezultatele finale ale alegerilor, arată ANOSR.

Potrivit organizaţiei, acest lucru poate fi cel mai uşor sesizat prin lipsa de mesaje adresate studenţilor sau tinerilor de către candidaţii la prezidenţiale sau prin lipsa unei abordări complexe, lipsite de superficialitate şi mesaje pur clişeice, a problemelor pe care le au tinerii şi pe care le are sistemul educaţional.

Toate informaţiile despre campanie, inclusiv scrisoarea deschisă, informaţii despre modul în care studenţii şi tinerii pot vota, precum şi argumente care să îi convingă să participe la vot pot fi găsite pe site-ul campaniei, www.voteaza.anosr.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.