Ponta se ţine de inaugurări electorale

Share:

Proiectele laserilor de pe platforma de la Măgurele vor readuce în România cel mai important capital, cel uman, a declarat marți premierul Victor Ponta, cu prilejul inaugurării Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL) din cadrul Institutului Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, informează Agerpres.

„Marea șansă pe care o văd este faptul că a renăscut această platformă. Ne dă ocazia de a readuce cel mai important capital pe care l-a avut România, și anume capitalul uman, mințile care s-au format aici, care au plecat în diverse colțuri ale lumii. Faptul că se reîntorc, că există din nou atracția pentru cercetătorii români și cercetătorii europeni, internaționali, faptul că reușim să readucem cel mai important capital, care este capitalul uman, capitalul de inteligență, de creativitate este cel mai mare avantaj pe care proiectul ELI, CETAL, pe care toate celelalte proiecte pe care le dezvoltați aici la Măgurele le aduc”, a declarat la Măgurele premierul Ponta.

Potrivit premierului, toate rezultatele proiectelor de la Măgurele vor fi extrem de importante pentru competitivitatea economiei românești.

„Toată lumea a aflat în România și Europa despre platforma de la Măgurele ca locul în care se va face cel mai mare proiect finanțat din fonduri europene de cercetare, ELI. Important este că îl facem. Realitatea și adevărul este că de fapt ELI nu ar fi fost niciodată oferit României și platformei de la Măgurele dacă aici nu ar fi fost o bază, dacă aici nu ar fi existat ceva înainte de ELI, și anume în primul rând o tradiție — 52 de ani. Cred că este important pentru toate generațiile care vin să își aducă aminte că România a avut cercetare, a avut o resursă umană extraordinar de importantă, capacitatea din colectivul de aici de a avea cea mai importantă performanță și capacitatea de dezvolta proiecte novatoare și practic toată această infrastructură, în primul rând umană și după aceea materială — tradiție, școală, vorbesc inclusiv de universități, de mediul academic”, a spus Ponta.

El a afirmat că pe platforma de la Măgurele vor veni să își dezvolte proiecte agenții renumite, precum NASA sau Agenția Spațială Europeană, dar și alte firme și agenții internaționale.

„Agenția Spațială Europeană, NASA, multe alte agenții și firme private internaționale evident că vor considera Măgurele ca locul în care își pot face experimentele necesare, singurul loc în care pot să își dezvolte anumite proiecte. Am înțeles că nu este vorba numai de laserele pe care le vedeam în filme că distrug nave, ci va fi vorba de un fascicul care va vindeca cancerul. Să reușești să vindeci cancerul cred că este un aport adus omenirii mai important decât orice altceva”, a susținut prim-ministrul.

La eveniment au mai participat ministrul Apărării, Mircea Dușa, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învățământ Superior și Cercetare, Mihnea Costoiu.

CETAL este primul laser de mare putere din Europa și al doilea din lume, cu durata de 25 fs (femtosecunde). Acesta constituie, de asemenea, un program de configurare și pregătire a experimentelor de fizică nucleară care se vor desfășura, începând cu 2018, în cadrul Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics (ELI-NP).

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.