Proiecţie pentru oameni şi câini: ”White God”, la Cinema Studio

Share:

În închidere, Les Films de Cannes a Bucarest propune un eveniment neobişnuit pentru spectatori: o seară la film deschisă deopotrivă oamenilor şi câinilor lor, la mult-aşteptatul White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard şi candidatul Ungariei la Oscar

Încasările din bilete vor fi donate proiectelor de adopţie la distanţă a câinilor fără stăpân

Câinii şi stăpânii lor vor fi vedetele serii în închiderea Les Films de Cannes a Bucarest, pe 30 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, la premiera thriller-ului despre o ‘apocalipsă’ a câinilor fără stăpân în Budapesta, White God/ Oraşul câinilor. Spectatorii vor avea parte de un eveniment cu totul special: o seară inedită la care vor avea acces împreună cu câinii lor şi vor fi fotografiaţi la panoul festivalului.

Al şaselea şi cel mai bun film al regizorului maghiar Kornel Mundruczo, potrivit ‘Variety’, Oraşul câinilor a câştigat Marele Premiu al secţiunii Un Certain Regard la Cannes 2014 şi este propunerea Ungariei la Oscar. În film apar peste 250 de câini dresaţi cu 6 luni înainte de începerea filmărilor, iar cei doi din rolul principal (Body şi Luke, care au jucat acelaşi personaj) au primit neoficialul Palm Dog, echivalentul Palme d’Or-ului pentru protagoniştii canini. Principalul lor rival a fost Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din Adieu au langage.

‘O fabulă despre o specie superioară şi inferiorii ei căzuţi în dizgraţie…’, spune sinopsisul filmului, o alegorie impresionantă despre rasism şi inegalitate socială, în care câinii fără stăpân se coalizează ca să se răzbune pe oameni. Filmul este inspirat de o ştire reală din Ungaria: extrema dreaptă a încercat – fără succes – să voteze o lege prin care stăpânii de câini ar fi fost impozitaţi diferit: taxe mari pentru metişi, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree şi scutire de plată pentru rasele ungureşti. În film, o fetiţă de 13 ani îşi caută cu disperare câinele lăsat pe stradă de tatăl ei, după impunerea acestei legi.

Titlul White God este un clin d’oeil la un film cult din 1982, White Dog, al lui Sam Fuller, despre un ciobănesc german dresat să atace oameni cu pielea închisă la culoare. Oraşul câinilor va fi distribuit în România de Paradă Film.
Kornel Mundruczo este una dintre cele mai puternice voci din cinema-ul contemporan. A mai fost selecţionat la Cannes cu Johanna (Un Certain Regard, 2005), Delta (Premiul FIPRESCI, competiţie 2008) şi Tender Son – The Frankenstein Project (Competiţie, 2010). Pe acesta din urmă l-a prezentat personal la Bucureşti, la prima ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest.

Programul festivalului cuprinde şi singurul film românesc selecţionat anul acesta la Cannes şi recompensat cu Menţiune specială în secţiunea Quinzaine des Realisateurs: Trece şi prin perete, inspirat de o povestire de Anton Cehov. Acesta va fi proiectat într-un calup de patru scurtmetraje multi-premiate regizate de Radu Jude, alături de Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2008) şi O umbră de nor (2013). Acesta din urmă a fost selecţionat tot în Quinzaine des Realisateurs, anul trecut. Scurtmetraje pot fi urmărite vineri, de la 17.30, la Cinema Studio. Radu Jude va fi prezent la proiecţie şi îşi va introduce filmele.

Intrarea la proiecţiile de scurtmetraje este liberă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.