Sergiu Băhăian, trimis 12 ani după gratii!
Sergiu Băhăian a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a înşelat opt firme cu aproximativ 700.000 de lei, decizia anunţată miercuri de Curtea de Apel Bucureşti fiind definitivă.
Băhăian fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la zece ani de închisoare. Dan Negureanu a primit tot o pedeapsă de zece ani de închisoare cu executare, Edward Marian Mărculescu a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare, iar Tene Fluture va executa trei ani şi patru luni de închisoare, în timp ce Călin Mircea Roşu a fost achitat, informează Mediafax,
Instanţa i-a obligat pe inculpaţi la despăgubiri civile, astfel: Băhăian, Negureanu, Mărculescu, Vasilache şi Fluture trebuie să plătească, în solidar, societăţii Bavaria Leasing IFN SA suma de 595.553,35 de lei; Vasilache şi Fluture – 86.428,73 de lei societăţii Policolor SA şi 86.916 lei SC Romcarton SA; Fluture – 75.404,27 lei societăţii Yldiz General Forest SRL, 35.308,59 lei SC Ircom Serv SRL şi 19.394 de lei SC Vlasa Tur SRL.
Într-un alt dosar, Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 14 octombrie, tot de Curtea de Apel Bucureşti, la 25 de ani de închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, din care mai făceau parte 14 persoane, printre care şi Edward Marian Mărculescu şi Dan Negureanu. Băhăian şi ceilalţi membri ai grupării au fost judecaţi în acest dosar pentru că au înşelat 35 de firme şi au produs fraude de peste două milioane de euro.
Băhăian execută în prezent şi o pedeapsă de 26 de ani de închisoare primită în 2013 într-un alt dosar.
În dosarul în care a fost condamnat definitiv miercuri, după trei ani şi opt luni de judecată, Sergiu Băhăian a fost acuzat de procurorii DIICOT de înşelăciune, fals şi uz de fals, fapte pe care le-a comis împreună cu Dan Negureanu, Edward Marian Mărculescu, Gheorghe Vasilache, Călin Mircea Roşu şi Fluture Ţene.
Băhăian şi complicii lui au înşelat cu aproximativ 700.0000 de lei opt firme din Bucureşti şi din judeţele Argeş, Braşov şi Prahova, de la care au luat autoturisme de lux în leasing sau alte mărfuri, folosind file CEC şi bilete la ordin fără acoperire.
Anchetatorii arătau, în rechizitoriu, că cei şase puneau persoane cu o situaţie materială precară să preia, ca unici asociaţi şi administratori, mai multe firme, care erau, de fapt, conduse de membrii grupării. După preluarea părţilor sociale, erau deschise conturi la unităţi bancare din Bucureşti şi erau semnate file CEC şi bilete la ordin fără a exista disponibil în conturi. Acestea erau folosite de către inculpaţi pentru a încheia contracte de leasing financiar pentru autoturisme de lux, dar şi la achiziţia altor mărfuri de la agenţi economici.
După doi ani şi trei luni de judecată, în 29 mai 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Sergiu Băhăian la zece ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile.
Complicii lui Băhăian au primit pedepse cu executare între trei ani şi patru luni şi zece ani de închisoare cu executare. Astfel, Tribunalul Bucureşti i-a condamant pe Dan Negureanu, Edward Marian Mărculescu şi Gheorghe Vasilache la câte zece ani de închisoare, iar pe Călin Mircea Roşu şi Fluture Tene la câte trei ani şi patru luni de închisoare.
Instanţa i-a obligat şi în fond pe cei şase să plătească, în solidar, despăgubiri civile către SC Bavaria Leasing IFN, SC Policolor SA, SC Romcarton SA, SC Yldiz General Forest SRL, SC Ircom Serv SRL şi SC Vlasa Tur SRL. Judecătorul a luat act de faptul că SC Egnatia Leasing IFN Romania SA (ulterior SC Marfin Leasing IFN Romania SA) nu s-a constituit parte civila şi a respins acţiunea civilă formulată de SC Cetina Com SRL, care a obţinut despăgubiri prin acţiunea introdusă la instanţa civilă.
Sentinţa a fost contestată în 15 iulie 2013 la Curtea de Apel Bucureşti, care după un an şi trei luni a dat o decizie definitivă în acest dosar.
Sergiu Băhăian, fostul patron al societăţii Sabina Product şi finanţator al clubului de fotbal Gloria Buzău, execută în prezent o pedeapsă de 26 de ani de închisoare, pedeapsă dispusă de instanţa supremă în 3 aprilie 2013, într-un dosar în care una dintre infracţiuni a fost tot cea de înşelăciune, cu un prejudiciu de aproximativ 650.000 de euro. Băhăian a fost judecat pentru că constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, în scopul de a obţine beneficii materiale importante, prin inducerea în eroare a mai multor societăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de leasing. Ulterior, instigaţi de Băhăian, alţi doi complici ai acestuia i-au omorât pe Leonte, Ulezu şi Captalan.
În acelaşi dosar au fost condamnaţi atunci şi trei dintre complicii lui Băhăian – Edward Marian Mărculescu, Dan Liviu Iovan şi George Florian Oprea, aceştia primind pedepse de 13 ani şi 6 luni de închisoare, 13 ani şi, respectiv, cinci ani închisoare.
Băhăian mai are o condamnare de zece ani de închisoare, primită în 25 noiembrie 2012, într-un alt dosar, pentru o înşelătorie în care a căzut victimă o familie.
Sergiu Băhăian a fost condamnat şi în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste 700.000 de lei.
În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăian a fost arestat în Ungaria, iar câteva luni mai tîrziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare.