Campanie de prevenire a bolilor cardiovasculare

Share:

Un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilației atriale va fi amenajat în parcul Cișmigiu din Capitală, în cadrul campaniei „Parcurile Inimilor Fericite”, cetățenii având astfel posibilitatea ca în perioada 25-29 octombrie, între orele 12,00 și 18,00, să beneficieze de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor remis joi, la punctul de informare cetățenii vor putea să beneficieze de o electrocardiogramă, precum și de măsurarea tensiunii arteriale sau a pulsului.

Medicii prezenți la eveniment le vor face bucureștenilor și recomandări cu privire la cele mai bune modalități prin care pot avea o inimă sănătoasă. De asemenea, în apropierea punctului de informare va fi amplasată o inimă 3D de trei metri cu ajutorul căreia oamenii prezenți la eveniment vor putea vedea cum funcționează acest organ vital, dar și care este impactul fibrilației atriale asupra inimii.

Fibrilația atrială este una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, fiind prezentă în special la persoanele în vârstă. Este o afecțiune de multe ori fără simptome, în care inima bate neregulat și nu poate pompa la fel de mult sânge ca una normală, în care ritmul este regulat. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecțiune cu urmări grave și uneori chiar fatale, se arată în comunicatul citat.

În România se estimează că aproximativ 200.000 de oameni suferă de fibrilație atrială. În cadrul campaniei, în primele două săptămâni din luna octombrie, aproape 1.000 de persoane s-au prezentat la punctele de informare ale campaniei din Cluj-Napoca și Timișoara.Dintre aceștia, aproximativ 7% prezentau simptomele fibrilației atriale iar 60% au fost depistați cu risc crescut de a dezvolta boli cardiace.

Campania națională „Parcurile Inimilor Fericite” este o inițiativă a Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie și Societatea de Neurologie din România.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.