Stenograme incendiare în dosarul Aristotel Căncescu

Președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Aristotel Căncescu, se aștepta să fie cercetat penal pentru că a aprobat plata unor lucrări neefectuate, dar susținea că ar putea fi acuzat cel mult de neglijență în serviciu, potrivit stenogramelor interceptărilor efectuate în dosarul în care este cercetat de DNA pentru fapte de corupție, potrivit Agerpres.

Poziția sa reiese dintr-o discuție purtată în data de 14 august 2014 cu vicepreședintele CJ Brașov, Mihai Pascu, la rândul său urmărit penal de procurorii anticorupție în același dosar.

„Căncescu (C): Ce tu te simți … În ceea ce se întâmplă acum cu DNA-u’, simți să avem noi cea mai mică vină?
Pascu (P): Nu.
C: Te întreb. Nici una. Nici una. (n.n.-ridică glasul)
P: Este, este de …
C: Faptul că am plătit pe lucrări nefăcute…
P: Este o dezorganizare și niște oameni de c… care au profitat…
C: Păi? Vrei să știi pentru ce putem să fim acuzați?
P: Că nu …
C: Pentru neglijență în serviciu, bă…
P: Da.
C: Neglijență în serviciu și aici putem fi acuzați. Asta mi-e mie teamă că…”.
În timpul aceleiași discuții, Căncescu s-a plâns de faptul că unii subalterni refuzau să execute anumite acțiuni, prin care să-l ajute să-și acopere activitatea infracțională.
„Căncescu (C): Și eu vreau acolo să acționăm cum nu se poate mai corect, să știi. Adică am pus-o și pe Dumbrăveanu. Tu știi că se certa cu Ispas la mine? Le-am zis, bă, vă sancționez pe amândoi!
Pascu (P): Da’ eram acolo.
C: Nu vroia să facă, nu vroia să facă…
P: Dispoziție.
C: Dispoziție. Bă, femeia asta e tâmpită rău! Ce însemna … Hai că pricep că alte chestii nu face, da’ o dispoziție ce responsabilitate juridică înseamnă, mă? Pentru ea? Și și acolo să știi că noi va trebui s-o urmărim pas cu pas”.
O altă interceptare ambientală a unei discuții dintre cei doi relevă, potrivit procurorilor DNA, faptul că Aristotel Căncescu nu a dispus nicio măsură managerială pentru a recupera prejudiciul cauzat CJ Brașov „prin plata unor sume exorbitante firmelor pentru lucrări neefectuate”, dar și faptul că „era mai preocupat cum să mascheze aceste nelegalități”.
„Pascu (P): Da, ia spuneți, ați vorbit aseară?
Căncescu (C): Da, mă.
P: Și cum e? Că eu am blocat raportul procedurii deocamdată…
C: Mai lasă-l până săptămâna viitoare.
P: Știi de ce? Pentru că… Fii atent! Deci… să vadă cine e în comisie, dacă…
C: Hai, lasă-l să vorbim, eu vreau să-l fac să plătească Și știi ce facem, mâine propun în ședință să plătim la Făgăraș 8 miliarde, că avem datorie la Făgăraș la el vreo 30.
P: Da’ tre’ să-l convingeți pe Dumbrăvean să fie de acord cu… știți, că ea zice că suntem în afara contractului ca termen, deci acolo să găsim….
C: Ce să-l conving, mă pe ăsta ? Vreau să-i cer să-și dea demisia.
P: Sau Claudia, dacă nu, p… calului că și ea e….
C: Da stai puțin, da ălea-s lucrări făcute, băi, indiferent ce, îs lucrări făcute și-s cu acceptul nostru, nu?
P: Asta tre’ să vorbiți, ca să fie de acord cu prelungire de contract. Bun, și atunci ăsta-l țin până săptămâna viitoare?
C: Ține-l da, până săptămâna viitoare.
P: Da, o.k !”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe, 7 octombrie, ca președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de DNA pentru fapte de corupție.

Procurorii DNA au susținut că au fost plătite abuziv sume uriașe de bani de Consiliul Județean Brașov societății Gotic SA, reprezentată prin directorul general Ion Diniță la vremea încheierii contractului, în prezent deputat, înregistrându-se majorări și cu 1.046% de față de valoarea inițială a lucrărilor.

Anchetatorii au constatat că Aristotel Căncescu a oferit, cu sprijinul și prin complicitatea vicepreședintelui CJ Brașov și funcționarilor cu funcții de conducere din instituție, firmei SC Gotic SA două contracte — unul încheiat în noiembrie 2006 privind lucrările de reabilitarea DJ131C km 17+000 — 29+050 Racoș — Rupea și cel din septembrie 2007 pentru lucrările de întreținere, reparații și salubrizare a drumurilor județene din Brașov (întreținere și salubrizare în sezonul rece — deszăpeziri, precum și întreținerea și reparații pe timp de vară) pe o perioadă de 6 ani.

DNA precizează că prejudiciul total cauzat bugetului CJ Brașov prin achitarea în mod nelegal, „din dispoziția abuzivă a lui Aristotel Căncescu”, a unor sume aferente lucrărilor executate de SC Gotic ca urmare a derulării contractelor este de aproximativ 33 milioane lei, cu TVA, echivalentul a aproape 7,7 milioane euro.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.