Zilele Culturii Române, la Dublin
În data de 25 octombrie, la Dublin au loc ultimele două evenimente din seria Zilelor Culturii Române. Festivalul se încheie la cote înalte, cu o reprezentație a celebrei piese „Scaunele” a lui Eugène Ionesco, pusă în scenă de Felix Alexa, unul dintre cei mai apreciați regizori ai momentului.
Spectacolul, una dintre producțiile cele mai longevive ale Teatrului Bulandra, jucat cu succes încă din 2004, va fi prezentat sâmbătă seara, cu casa închisă, la Project Arts Centre din Dublin. „Scaunele, poate cea mai metafizică dintre piesele lui Ionesco, continuă sa ne răscolească existenţa, pe care o credem, sau vrem cu disperare să o credem, plină de sens şi de evenimente importante” – scrie regizorul Felix Alexa – „Ionesco ne arată, fără menajamente, golul în care ne zbatem, o imagine a omenirii în căutarea propriei identităţi şi a unui scop care să ne justifice viaţa. Căutare iluzorie. Suntem resturile omenirii, dar cu asemenea resturi se mai poate face încă o ciorbă pe cinste, spune bătrânul din piesă. Cinism salvator”.
Din distribuție – care a fost remarcată în mod deosebit atât de public, cât și de critici – fac parte Oana Pellea (Bătrâna), Răzvan Vasilescu (Bătrânul) și Radu Pocovnicu (Oratorul). Scenografia este semnată de Diana Ruxandra Ion, iar muzica îi aparține Adei Milea. Echipa spectacolului, incluzându-l pe regizorul Felix Alexa, este condusă la Dublin de directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie.
Festivalul se va închide cu o seară de muzică, proiecții video și degustare de produse din bucătăria tradițională, care va urma reprezentației teatrale. Evenimentul, animat de DJ Nico de Transilvania, va avea loc la clubul The Mercantile și este inclus de asemenea în Bram Stoker Festival, pe care National Geographic îl recomandă ca una dintre principalele atracții ale toamnei culturale dublineze.
Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014) constituie un program cultural amplu, organizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Ambasada României în Irlanda, care urmărește să pună în evidență, pentru publicul irlandez, o Românie a reușitelor culturale superlative din domeniile muzicii, filmului, teatrului, reflecției intelectuale, literaturii și artelor vizuale.