Alegerile din Ucraina, câştigate de partidele proeuropene

0

Partidele prooccidentale au înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative anticipate din Ucraina, pe fondul conflictului armat cu rebelii proruşi din est, arată duminică sondajele efectuate la ieşirea de la urne.

Ucrainenii au votat pentru o soluţionare paşnică şi politică a conflictului armat cu rebelii proruşi din estul ţării, a declarat preşedintele Petro Poroşenko după încheierea alegerilor legislative de duminică, relatează AFP.”Majoritatea alegătorilor s-au pronunţat în favoarea forţelor politice care susţin planul de pace (…) şi caută mijloace politice pentru a soluţiona conflictul”, a afirmat Poroşenko într-o declaraţie pentru naţiune difuzată la televiziune. „Susţinătorii unei soluţii militare sunt în minoritate”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi alte patru mişcări prooccidentale, între care naţionaliştii, au obţinut împreună aproximativ 70 la sută din voturi, potrivit sondajului care se referă la jumătatea din Parlament aleasă prin scrutin proporţional şi realizat de trei institute de sondare a opiniei publice.

Blocul Poroşenko s-a clasat pe primul loc cu 22 la sută din voturi, urmat de Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk (21 la sută) şi de mişcarea Samopomici condusă de primarul Liovului (13 la sută).

Partidul naţionalist Svoboda şi cel al fostului premier Iulia Timoşenko au obţinut fiecare 6 la sută din voturi, depăşind la limită pragul electoral de 5 la sută. Principalul partid prorus, format din foşti aliaţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere şi marginalizat, va fi, de asemenea, prezent în Parlament cu aproape 8 la sută din voturi, potrivit aceleiaşi surse. Partidul radical al lui Oleg Lişko, populist şi fără etichetă politică clară, a intrat pentru prima dată în Parlament cu 6 la sută din sufragii.

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere „ireversibilă” a ţării lor de Europa, a declarat duminică seara preşedintele Petro Poroşenko în timp ce prooccidentalii au obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. „Peste trei sferturi din alegătorii care au participat la vot au susţinut cu putere şi ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa”, a afirmat preşedintele ucrainean într-o declaraţie pentru naţiune difuzată la televiziune.

„Tribunalul popular (…) a condamnat la moarte Partidul Comunist”, a declarat Petro Poroşenko. „Ucrainenii au aplicat o lovitură decisivă coloanei a cincea comuniste”, a continuat el.”Aştept constituirea cât mai rapidă a unei noi coaliţii” parlamentare, care va forma ulterior Guvernul, a atenţionat preşedintele ucrainean.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.