Constantin Rotaru avertizează în privinţa pericolului fraudării alegerilor

Domnule Rotaru, duminică mergem la vot. Ce mesaj transmiteţi milioanelor de români care se vor prezenta pe 2 noiembrie la urne pentru a decide viitorul preşedinte al României?
Avem nevoie, înainte de toate, de o Românie a tuturor românilor. Nu aşa cum s-a întâmplat, din păcate, în ultimul sfert de veac, timp în care România a fost confiscată de baroni, de o clasă politică arogantă şi coruptă, care a avut o atitudine antiromânească extrem de pronunţată. Avem nevoie de o altfel de politică, avem nevoie de un altfel de sistem social, pentru că se vede foarte clar faptul că actuala societate este bolnavă. Este o societate coruptă, birocratică, în care autorităţile statului au o atitudine de stăpân faţă de cetăţean şi nu o atitudine normală, de servire a milioanelor de români. Din acest motiv am spus în nenumărate rânduri, inclusiv în această campanie electorală, că prioritară este schimbarea acestui sistem capitalist care a arătat că este unul falimentar. La acest sistem există o alternativă viabilă şi anume alternativa socialistă, care pune omul înainte de toate, şi nu banul, respective profitul, obţinut prin orice mijloace. Se cunoaşte din popor acea expresie care spune că „banul este ochiul dracului” şi se vede foarte clar că mare parte dintre cei care au ajuns robii banului fac coadă la DNA şi se înghesuie să ocupe una dintre camerele extrem de “confortabile” de la Rahova, Jilava sau mai ştiu eu de unde. Avem nevoie de o altfel de societate, o societate în care veniturile să fie asigurate printr-o muncă cinstită. Mihai Eminescu spunea că „dacă vrei ca un popr să fie liber atunci oferă-i posibilitatea să muncească, să-şi câştige existenţa prin muncă cinstită. De aceea spun eu mereu că principalele mele obiective sunt obţinerea unui loc de muncă pentru fiecare, o locuinţă decentă pentru fiecare familie, învăţământ şi asistenţă medicală gratuite şi de calitate. Dacă noi rezolvăm aceste probleme, putem spune că am făcut un pas uriaş înainte, iar apoi, că fiecare persoană în parte are obligaţia să se descurce după propriile puteri. Există, de altfel, o altă vorbă în popor care spune că „un om educat reuşeşte mult mai uşor în viaţă”. Mai mult, acesta trebuie să aibă posibilitatea să se trateze de o maladie sau alta fără să-şi pună în fiecare clipă problema că nu are bani. Acestea sunt condiţiile minime, dar foarte importante şi obligatorii, pentru a însănătoşi actuala societate.

Credeţi că este posibilă o reformă reală a actualei clase politice?
O reformă reală a actualei clase politice nu se poate face decât respectând Constituţia, respectând prevederile constituţionale. În momentul în care toţi politicienii vor înţelege spiritul Constituţiei şi toţi angajaţii din administraţia publică centrală şi locală vor înţelege că au obligaţii faţă de cetăţeni, atunci vom asista la o schimbare reală a acestor lucruri. Atunci când decidenţii noştri vor înţelege că activitatea economică din România trebuie să fie organizată de o asemenea manieră încât să fie făcută în interes naţional, nu vom mai avea nimic de comentat. Dar, din păcate, activitatea economică din ultimii 25 de ani a slujit numai interesele străine României. Niciodată, în ultimul sfert de veac, această activitate nu a fost organizată pentru a servi interesului naţional.

Sondajele de opinie vorbesc de un posibl absenteism la vot, care se va situa între 46 şi 52 la sută. Ce este de făcut pentru a aduce la urne cât mai mulţi alegători indecişi?
Eu fac un apel către toţi românii să vină la vot. Le ofer de această dată o alternativă, una socialistă, care este, de departe, o ofertă indispensabilă României. Dacă ei vin la vot şi vor acorda un număr suficient de mare de voturi candidatului Partidului Alternativa Socialistă, le promit lor că le voi putea apăra drepturile şi interesele, eu şi partidul pe care îl reprezint în această campanie electorală!
Oamenii sunt pe bună dreptate dezamăgiţi pentru că nu mai văd posibilitatea unei îndreptări a situaţiei. Îi aud pe unii care susţin că trebuie adoptată o lege care să prevadă obligativitatea prezenţei la vot. Nu sunt de acord că un alegător trebuie obligat să vină la vot! Cetăţeanul trebuie să aibă certitudinea că vine la vot să aleagă pe cineva mai bun pentru el şi implicit pentru familia sa. Şi atunci, problema se rezolvă. Ce este rău în schimb, este faptul că în România sunt mijloace de manipulare extrem de puternice, iar această manipulare se face extrem de agresiv la adresa oamenilor de rând, în special cei din mediul rural.
Mai mult, avem o Justiţie care face, pe faţă, campanie electorală, avem televiziuni care încalcă legea, cum se spune, într-o veselie. În ceea ce ne priveşte, unele dintre acestea nu ne-au acordat timpii de antenă care sunt prevăzuţi prin lege şi asta este foarte grav. Cel mai grav impediment este, însă, acela că noi nu am reuşit să ducem mesajul nostru până la ultimul cetăţean al României.

Cum caracterizaţi această campanie electorală?
O campanie confuză, cu mijloace de manipulare, aşa cum v-am mai spus, extrem de puternice. Manipularea prin Justiţie, prin sondaje de opinie şi mai ales prin intermediul televiziunilor private, pentru că numai televiziunea de stat s-a achitat de sarcinile pe care le-a avut. Un singur amendament aş avea şi anume faptul că TVR ar fi trebuit să acorde spaţii mai mari actualei campanii electorale. În rest, inclusiv ca neutralitate, a avut un comportament corect.
Din păcate, aceste forme noi de manipulare au băgat electoratul în ceaţă. Nu poţi să organizezi alegerile cu candidaţi a căror situaţie este incertă. Spre exemplu, cazul Klaus Iohannis. Trebuia să se ştie clar dacă este sau nu incompatibil, dacă are sau nu dreptul să candideze la o funcţie publică! Din păcate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie joacă rolul surdului în toată această poveste, în contextul în care, în realitate, face un joc electoral extrem de murdar!

Cum va arăta ultima săptămână de campanie a prezidenţiabilului Rotaru?
Campania va continua în acelaşi ritm ca până acum, încercând să transmitem mesajul nostru, evident la nivelul posibilităţilor. Cine înţelege mesajul nostru sunt convins că va fi alături de noi. Ne este teamă de fraudarea alegerilor, şi, după câte constatăm, observăm că s-au și luat măsuri serioase pentru fraudarea acestora. Cei mai puternici agenţi electorali care pot hotărâ decisiv în privinţa rezultatului de la urne sunt primarii. Acesta a fost, de altfel, motivul pentru care s-a dat acea ordonanţă de urgenţă în privinţa traseiştilor politici. Un lucru extrem de grav, un lucru anticonstituţional, dar ce mai contează, cât timp uriaşa miză este câştigarea alegerilor prezidenţiale?

Veţi rămâne în politică şi în cazul în care veţi avea un rezultat defavorabil pe 2 noiembrie?
Fără discuţie. De altfel, eu fac politică din 23 decembrie 1989. Afirm de fiecare dată că fac politică din acel moment, pentru că m-am uitat la televizor şi văzându-i pe cei care se înghesuiau pe micul ecran, am realizat rapid că nu a fost vorba de o Revoluţie, ci de o lovitură de stat dată României, nu comunismului sau lui Ceauşescu. Şi cel puţin acum, după un sfert de veac, observăm cu toţii că am rămas fără întreprinderi, fără agricultură, fără proprietăţi. Cunoscut fiind faptul că proprietarul este cel care are capacitatea să ia hotărâri, îi întreb eu pe toţi, şi pe guvernanţi, şi pe contracandidaţi, dacă nu au o altfel de politică decât înstrăinarea proprietăţilor poporului român, cine mai ia hotărâri în numele poporului român?
Ştim cu toţii că România a fost transformată într-o colonie, că poporul român a ajuns un popor de sclavi, atât în afara ţării, cât şi în interiorul ei. Din păcate, românii sunt obligaţi să muncească pe plantaţiile străinilor care au venit şi au luat până şi pământul strămoşesc.

Interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
2 Comentarii
  1. silvia ilie spune

    Va doresc un succes deplin, dom. Rotaru !
    Va suntem alaturi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.