Două concerne internaționale vor veni în România

0

Două concerne internaționale vor veni în România fapt care va conduce la crearea unui număr de 4.500 de locuri de muncă, a anunțat, marți, într-o conferință de specialitate, Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională, care, însă, nu a oferit detalii suplimentare pe acest subiect, informează Agerpres.

”Avem un mare concern internațional ce va veni în România și va deschide 3.000 de locuri de muncă. De asemenea, avem un al doilea mare concern internațional care va veni de peste Ocean și va crea alte 1.500 de locuri de muncă. Nu vă pot oferi detalii suplimentare, deocamdată, pe acest subiect. Ce pot să vă spun este că vom stimula acest sector pentru a aloca fonduri pentru proiecte extrem de importante în formarea profesională”, a spus Cotovelea.

Ministrul pentru Societatea Informațională a precizat, totodată, că parteneriatul public-privat reprezintă cheia privind oportunitățile în sectorul IT&C.

”Agenda Digitală 2020 este un document extrem de important, iar indiferent ce se întâmplă cu noi, trebuie să existe predictibilitate. Nu cred că este menirea noastră de a face politici publice doar de dragul de a face ceva. România a semnat un document important cu Comisia Europeană la finele lunii august. Domeniul IT&C se pretează mult mai bine decât alte domenii la parteneriat public-privat. România a primit de la Uniunea Europeană cele mai puține fonduri în acest exercițiu financiar pe cap de locuitor. Acest paradox este o realitate și ne face să găsim noi oportunități. Trebuie să găsim parteneriate public-private, astfel încât să avem această implementare de proiecte. Un accent deosebit îl vom pune pe dezvoltarea clusterelor și vom acorda o atenție deosebită modului în care acestea vor fi finanțate. Cred că anul 2015 este anul de grație al domeniului IT&C”, a declarat Răzvan Cotovelea.

Agenda Digitală pentru România 2020, document care s-a aflat în consultare publică până pe data de 31 iulie 2014, arată că investițiile totale în sectorul Tehnologiei Informației și a Comunicațiilor /TIC/ vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro în România, până în anul 2020, iar impactul pozitiv în Produsul Intern Brut /PIB/ va fi de 13%. Obiectivele-cheie de performanță ale Agendei Digitale impun eforturi cumulate ale țărilor europene în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de Comisia Europeană.

Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data și Media Sociale; TIC în Educație, Sănătate, Cultură și eInclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare și Inovare în TIC; Broadband și Servicii de Infrastructură Digitală. De altfel, în cazul ultimului domeniu vizat se asigură incluziunea socială și permite beneficii în toate celelalte domenii de acțiune.

Impactul direct și indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici în alte țări europene care au făcut investiții similare poate fi tradus într-o creștere a PIB de 13%, creșterea cu 11% a numărului de locuri de muncă și reducerea costurilor administrației cu 12% în perioada 2014 — 2020.

România este a șaptea țară ca mărime din Uniunea Europeană /UE/, în privința populației (20,12 milioane) și a doua ca mărime din grupul noilor state membre, după Polonia.

Asociația Municipiilor din România /AMR/, Asociația Română pentru Industria Electronică și Software /ARIES/ și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii /ANIS/ organizează, marți, conferința de afaceri ‘Agenda Digitală 2014-2020 — Politici europene privind sectorul IT&C’.

În cadrul evenimentului este prezentată Strategia Agendei Digitale 2014-2020, document strategic elaborat de Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/ și care are în vedere îmbunătățirea productivității sectorului privat prin reducerea barierelor administrative în relația cu statul, dar și dezvoltarea domeniului de IT&C din România.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.