Negocieri pentru gaze între Rusia, Ucraina și UE

Rusia, Ucraina și UE vor încerca din nou miercuri la Bruxelles să găsească o soluție la conflictul dintre Moscova și Kiev privind livrările de gaze naturale, conflict ce amenință să afecteze aprovizionarea Europei, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Negocierile vizând reluarea de către Rusia a livrărilor de gaz pentru Ucraina, întrerupte în luna iunie, se așteaptă a fi dificile, după cum a anticipat ministrul ucrainean de finanțe Olexandr Șlapak, care s-a declarat sceptic în legătură cu un rezultat pozitiv în urma discuțiilor de miercuri. ‘Am impresia că nimeni nu dorește să se ajungă la un acord, în primul rând rușii’, a declarat el, citat de agenția Interfax.

Dacă Moscova și Kievul au căzut de acord asupra unui preț provizoriu la gazele naturale, reglementarea datoriei ucrainene pentru gazul livrat de Rusia este o problemă încă nerezolvată. Pentru reluarea livrărilor, Rusia cere Ucrainei să achite 1,45 miliarde de dolari din datorie și încă 1,6 miliarde de dolari reprezentând plata anticipată pentru livrările din noiembrie și decembrie, partea rusă excluzând orice livrare înainte ca Kievul să efectueze aceste plăți.

Comisia Europeană examinează la rândul ei cererea Kievului privind un împrumut suplimentar de 2 miliarde de euro, în timp ce Rusia așteaptă garanții financiare pentru reluarea livrărilor. ‘Atât timp cât un acord nu este semnat, există riscul unor perturbări în aprovizionarea clienților Uniunii Europene. Problema pentru Moscova este cine va plăti datoria și livrările viitoare’, scrie Chris Weafer din grupul Macro-Advisory pentru Rusia și fostele republici sovietice.

Pe lângă perturbările în aprovizionarea cu gaz a europenilor, în condițiile în care 15% din gazele consumate în Europa tranzitează teritoriul ucrainean, conflictul riscă să agraveze profunda criză economică și financiară din Ucraina.

În același timp, AFP notează că reuniunea de la Bruxelles de miercuri are loc într-un context politic tensionat ca urmare a declarațiilor șefului diplomației ruse Serghei Lavrov, care a afirmat marți că Rusia ‘va recunoaște, desigur’, alegerile ce vor fi organizate la 2 noiembrie în regiunile separatiste ucrainene Donețk și Lugansk (est) de către rebelii proruși, aceștia boicotând scrutinul desfășurat la 26 octombrie în restul Ucrainei și care a fost câștigat de forțele proeuropene.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.