Iranul cere anularea imediată a sancţiunilor occidentale

0

Iranul a solicitat, pentru a ajunge la încheierea unui acord cu marile puteri în programul său nuclear, anularea imediată a tuturor sancţiunilor care i-au fost impuse de ţările occidentale, a declarat miercuri preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului iranian, Alaeddin Bouroujerdi.

„Statele Unite se aşteaptă ca noi să acceptăm o anulare graduală a sancţiunilor, dar, pentru noi, aşa ceva este inacceptabil”, a afirmat oficialul iranian, în cursul unei conferinţe de presă, la Paris, relatează AFP. „Dacă, pe 24 noiembrie, se va ajunge la un acord definitiv, atunci el ar trebui să prevadă anularea imediată a sancţiunilor”, a adăugat el.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) urmează să intensifice în următoarele săptămâni negocierile de la Viena, în speranţa încheierii, până la 24 noiembrie, a unui acord istoric care să garanteze natura exclusiv paşnică a programului nuclear al Teheranului.

În schimb, Iranul ar urma să obţină anularea sancţiunilor internaţionale care îi sufocă economia, însă într-un mod gradual, iniţial cu o suspendare, apoi cu o ridicare a acestora, potrivit unor surse diplomatice. Însă un diplomat occidental apropiat dosarului a apreciat luni că şansele de a ajunge la un acord înainte de termenul limită 24 noiembrie sunt „destul de mici”.

Cele două părţi par să îşi fi apropiat poziţiile în anumite puncte, în special asupra reactorului cu apă grea de la Arak, dar şi asupra creşterii numărului inspecţiilor la instalaţiile nucleare iraniene. Totuşi, poziţiile celor două părţi rămân opuse în problema crucială privind capacităţile iraniene de îmbogăţire a uraniului, care serveşte la alimentarea centralelor nucleare.

Iranul a dezminţit întotdeauna că vrea să se doteze cu un arsenal nuclear.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.