Kelemen Hunor vrea iar ”consens” politic

Share:

După alegerile prezidențiale e nevoie de un consens politic pentru câteva domenii importante pentru România, a declarat joi, la Cluj-Napoca, candidatul UDMR la alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor, informează Agerpres.

„Am spus că trebuie să avem cinci domenii importante în care se face un consens după alegerile prezidențiale. Indiferent cine câștigă, ar trebui să ne așezăm la masă toți liderii politici — și din opoziție, și din arcul guvernamental — și să stabilim câteva deziderate importante în ceea ce privește educația — o strategie pe termen lung — o strategie în domeniul sănătății, o strategie în domeniul infrastructurii rutiere și feroviare, o strategie în ceea ce privește dezvoltarea rurală și agricultura și o strategie pentru minoritățile etnice”, a explicat Kelemen.

Acest a mai spus că România are nevoie de o nouă Constituție, care, în prealabil, să fie supusă dezbaterii publice, și, de asemenea, de mai multă încredere, care ar lipsi în prezent, ‘încrederea cetățeanului în instituțiile statului și încrederea statului în cetățean’.

În viziunea lui Kelemen, președintele țării „trebuie să fie un arhitect, nu un șef de șef de șantier nevrotic”.”Președintele trebuie să fie, în concepția mea, un arhitect și nu trebuie să fie un șef de șantier nevrotic. Trebuie să aibă o viziune foarte coerentă despre România și trebuie să fie apărătorul oamenilor, apărătorul valorilor democratice, a statului de drept și principiilor democratice. Trebuie să fie un om care știe că România, în această regiune, are un rol important și care are capacitatea de a crea consens în societate, un om care va influența deciziile în UE în ceea ce privește viitorul UE. Din acest punct de vedere, eu sunt adeptul valorilor euro-atlantice, România, prin parteneriatul strategic cu SUA, a ales și a optat pentru o cale extrem de clară și pentru o alianță politică puternică și dorită de marea majoritate a cetățenilor acestei țări și prin faptul că este în UE, sigur că a optat pentru o Uniune puternică pe termen lung, fiindcă în această competiție globală e foarte important să fim conștienți că UE ori va deveni o uniune politică mai puternică, o uniune mai puternică din punct de vedere economic, dar trebuie să vorbim și despre aspectele militare, fiindcă securitatea, siguranța noastră este un lucru extrem de important”, a declarat, joi, Kelemen Hunor, în ultima conferință de presă pe care a spus că o susține înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

El a reclamat faptul că în campania electorală care se încheie au lipsit dezbaterile serioase și că au fost discutate mai mult subiecte care nu au legătură cu campania.”În această campanie, eu am încercat să prezint un proiect de țară, care pentru următorii ani ar însemna pentru fiecare om din România o perspectivă mai sigură și un viitor mai stabil, cu posibilitate de a proiecta viitorul pentru fiecare cetățean, pentru fiecare familie, pentru fiecare comunitate, dar din păcate, în această campanie electorală nu au fost dezbateri foarte serioase. De fapt, au lipsit dezbaterile între candidați, mai mult am auzit despre subiecte care n-au o legătură directă cu campania electorală, dar care au parazitat această campanie. Noi am vorbit în această campanie despre o Românie puternică și despre o Românie respectată, despre o Românie care, în regiunea noastră, dar și în toată UE va avea un cuvânt de spus. În programul meu, am plecat de la om, de la cetățean, de la comunitate și plecând de la nevoile comunităților locale, am construit proiectul de țară. Am prezentat o Românie puternică, care, dacă ar avea posibilitatea, ar trebui să ajungă peste 5-10 ani o țară care din punct de vedere economic, din punct de vedere social, din punct de vedere al valorilor europene s-ar apropia de plutonul de mijloc din țările UE”, a afirmat Kelemen Hunor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.