Ziua în care nu se va schimba nimic

Share:

 Duminică suntem chemaţi la urne. Apelurile mobilizatoare, care ne vorbesc, la unison, despre importanţa votului, au inundat România. De la clipuri electorale, până la îndemnurile unui candidat sau al altuia, ale unui staff electoral sau al altuia, totul face parte din peisajul grotesc al unor lupte pentru Putere care depăşesc noi bariere ale dispreţului faţă de cetăţean. Găştile politice îşi dispută supremaţia cu o intensitate crescândă. Celălalt, mai mereu celălat, este vinovat de soarta unei Românii ce se afundă tot mai adânc în mocirla decredibilizării.

Cine ne va conduce în următorii cinci ani? Ponta sau Iohannis? Mai contează, cât timp cei doi sunt exponenţii unor găşti politice avide să controleze totul la nivel instituţional şi nu numai?

Spre exemple, Ponta se comportă, alături de penalii prezenţi sau viitori din PSD, ca şi cum ar fi încă în opoziţie. Ce contează că de doi ani şi jumătate deţine hăţurile guvernării, alături de partenerii în ale jafului din UNPR şi PC? Contează doar că realizările inexistente ale guvernării sale sunt suplinite de un tupeu fantastic. Televiziunile prietene prezidenţiabilului PSD nu fac nimic altceva decât să manipuleze, în cel mai ordinar mod, opinia publică. Se aruncă în discuţie false probleme, se exacerbează pericolul băsescian, se ridică osanale „martirului” Felix sau, după caz, se fac jocurile scandaloase ale unui patron care se visează viitorul preşedinte executiv al PSD. Aţi ghicit: de Sebastian Ghiţă este vorba!

La celălalt pol al Puterii, mass-media obedientă (încă) regimului Băsescu atacă, de dimineaţă până seara, PSD, actuala guvernare, pe prezidenţiabilul Ponta. Totul este prezentat ca un dezastru naţional, în care baronii, musai de la PSD, trebuie aruncaţi ani grei în puşcăriile, tot mai neîncăpătoare, ale unei Românii unde Justiţia face evidente jocuri electorale. Extrem de obraznici, foştii guvernanţi, pedelişti sau liberali, se comportă ca şi cum nu ar avea nici cea mai vagă legătură cu soarta milioanelor de români, dispreţuiţi, umiliţi şi sărăciţi cu fiecare decizie a guvernelor Boc şi MRU.

Nimeni nu are dramul de curaj, de responsabilitate, să vorbească de unitate, de decenţă, de obiective comune, de strângerea rândurilor a tuturor actorilor politici în jurul unui ţel naţional. Ipocrizia, duplicitatea, aroganţa, lovesc România asemeni unei avalanşe năpraznice. Sutele de mii de bannere ale lui Ponta, cel care, chipurile, îşi propune să îi unească pe toţi românii, sunt de un grotesc absurd. Ponta, gaşca pesedistă, baronii penali din PSD, nu au decât o singură ţintă: preluarea totală a Puterii! Răzbunarea faţă de Băsescu şi de cei care l-au slujit ani buni pe acesta este mai importantă decât orice. Umilinţa la care a fost supus Năstase nu trebuie să rămână nepedepsită. Umilinţele la care au fost şi sunt supuşi penalii din partid de la Hrebenciuc, până la Duicu, Nicolescu, Mazăre şi bolnavul închipuit (cum se aude!) Constantinescu, nu trebuie să rămână fără răspuns! Condamnarea lui Voiculescu este de neacceptat, iar martirizarea şi mai apoi graţierea acestuia, devine o prioritate absolută! Tocmai din aceste motive, Băsescu trebuie prezentat drept unica sursă a răului din România!

Crede oare cineva că Ponta este susţinut de această gaşcă politică agresivă doar pentru a elibera România de regimul Băsescu şi a pune, ulterior, umărul la recredibilizarea României? Păi, stimaţi votanţi ai PSD, Ponta nu a mişcat un deget în direcţia depolitizării administraţiei, a interzicerii migraţiei politice, a stopării jafului naţional şi a devalizării banilor publici. Ba din contră aş zice. A şocat UE şi SUA prin ordonanţa care a dat verde traseismului primarilor. De altfel, cât timp miza PSD este una electorală, ce mai contează imaginea României în lume! Pesediştii sunt deranjaţi nu de faptul că Băsescu controlează o parte a Justiţiei, ci de faptul că nu o controlează ei!

La rândul său, Iohannis nici nu ştie ce-l aşteaptă în cazul câştigării alegerilor prezidenţiale! Este greu de crezut că liderii PDL şi cei ai PNL vor la Cotroceni un om integru, cu coloană vertebrală, care să reinstaureze legalitatea, să joace un rol de mediator şi să respecte la sânge prevederile constituţionale! Se va dori ca Iohannis să joace rolul unei marionete docile la „doleanţele” unor lideri politici care vor vrea să acceadă urgent la guvernare!

Ca o concluzie, evident tristă, aş spune că zilele de 2 şi 16 noiembrie nu vor schimba direcţia greşită în care se îndreaptă, de prea mulţi ani, România! Cât timp nu vom avea o reformă reală a clasei politice nu se va schimba nimic în direcţia dorită de milioanele de români.

Personal, îl consider pe Iohannis mai puţin nociv decât Ponta. Cel puţin „realizările” lui Ponta sunt evidente, cât timp acest personaj politic nu poate, nu vrea şi nici nu va fi lăsat să aibă un mandat în care interesele românilor să primeze! Cel puţin la Iohannis există o şansă. Fie ea şi infimă, deşi este greu de crezut că poate schimba, de unul singur, ceva…

Din păcate, votul pe care îl vom da pe 2 şi 16 noiembrie în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi nu va schimba nimic. Vom asista şi pe mai departe la o luptă iresponsabilă pentru Putere, privilegii, imunitate. Alternanţa la guvernare a găştilor politice reprezintă o pată imposibil de şters de pe obrazul României! Ce păcat că românii continuă să fie minţiţi cu atâta nonşalanţă de lideri corupţi care sunt incapabili să vadă mai departe de propriile interese mărunte!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.