Acord privind reluarea livrarea gazelor ruseşti, semnat în prezenţa UE!

0

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti, valabil până în martie 2015.

Acordul a fost semnat de miniştrii Energiei ai celor două ţări, rusul Alexander Novak şi ucraineanul Iuri Prodan, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, informează Mediafax.

Un act adiţional la contract a fost ulterior parafat de şeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, şi cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev. „Responsabilitatea politică, logica cooperării şi pur şi simplu bunul simţ economic au prevalat”, a apreciat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cursul unei conferinţe de presă.”Este un pas important pentru securitatea noastră energetică”, a dat asigurări el, afirmând că nu există „niciun motiv pentru ca oameni din Europa să îndure frigul în această iarnă”.

Barroso a spus că „speră că acest acord va creşte încrederea între Ucraina şi Rusia”. „Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk” privind încetarea focului în Estul separatist al Ucrainei „trebuie să fie, în acest moment, prioritatea” noastră, a adăugat el.

Oettinger a precizat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până martie. Preţul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat că Ucraina este capabilă să-şi achite datoria la gaze faţă de Rusia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.