Rotaru: „Trebuie să salvăm România din mâinile baronilor şi a profitorilor”

 Domnule Rotaru ne află la finalul unei campanii electorale din care alegătorul nu a înţeles mai nimic. Scandaluri, manipulări, atacuri sub centură şi o avalanşă de noi promisiuni…

Ne aflăm, este adevărat, la finalul unei noi campanii electorale care înseamnă, înainte de toate, un moment important în activitatea unui partid şi a unui membru al partidului, fie el şi prezidenţiabil, care face politică. Din păcate, alegerile de duminică nu vor reuşi să dea posibilitatea alegătorului să facă alegerea cea mai bună. Şi asta pentru faptul că în această campanie electorală candidaţii au avut posibilităţi restrânse de manifestare. În această perioadă, campania electorală a fost făcută de DNA sau, după caz, într-un mod ilegal de unele televiziuni. Când spun ilegal mă refer la încălcarea legii în sensul că toate televiziunile erau obligat potrivit legii să acorde timpi egali de antenă tuturor candidaţilor. Acest lucru nu s-a întâmplat. A excelat doar Televiziunea Română care a avut o foarte bună organizare şi o corectă reprezentare în repartizarea timpilor de antenă. Ar fi fost, însă, bine ca şi TVR să fi acordat mai mult spaţiu acestei campanii electorale. În schimb alte posturi de televiziune, cum este spre exemplu Antena 3, care nu a acordat nici măcar o secundă Partidului Alternativa Socialistă, au încălcat legea în cel mai grosolan mod posibil.

Aşa se face că nu cred că alegătorii au avut posibilitatea să fie informaţi la modul cel mai corect în privinţa programelor tuturor candidaţilor la prezidenţiale.

Care sunt bilele albe şi bilele negre ale acestei campanii?

În ceea ce mă priveşte, chiar dacă au fost foarte multe obstacole, am avut posibilitatea să îmi transmit mesajul într-o oarecare măsură. Noi suntem foarte interesaţi ca electoratul să afle că există şi o altă opţiune politică. Din punctul nostru de vedere credem că sistemul actual trebuie schimbat şi acest mesaj, sper că a ajuns cel puţin la 10, 20 la sută, dintre alegători. Dacă am reuşit acest lucru ar trebui să fim mulţumiţi.

Ce mesaj aţi transmite celor opt, poate nouă milioane de alegători nehotărâţi, indecişi, chiar scârbiţi de interminabile scandaluri politice şi lupte pentru Putere dintre partide, lideri, găşti politice?

Aceşti alegători sunt foarte importanţi. Se vehiculează ideea obligării alegătorilor să vină la urne. Eu nu sunt de acord cu această variantă. Dacă vrem, însă, ca alegătorii să vină la urne, trebuie să venim cu un program atrăgător, viabil, pliat pe problemele reale ale României. Am pretenţia că programul pe care îl prezint eu se confundă cu Constituţia României. Deci sunt prevederi absolut legale care trebuie îndeplinite de cei aleşi şi de către autorităţile publice ale statului.

Eu le spun românilor că în cazul în care vor veni la vot, putem face schimbarea mult-aşteptată în România. Chiar în eventualitatea în care nu voi ieşi preşedinte la aceste alegeri, aceste voturi îmi vor da mie posibilitatea să le apăr drepturile în această luptă politică în perioada următoare. Şi aici mai vin cu precizarea că obiectivele pe care mi le-am propus atât eu, cât şi partidul pe care îl conduc, sunt stabilite foarte clar încă de la început în câteva puncte: un loc de muncă pentru fiecare, o locuinţă decentă pentru fiecare familie, învăţământ gratuit şi asistenţă medicală gratuită şi de calitate. Dacă noi, împreună, înfăptuim aceste obiective care sunt mai mult decât realizabile, în condiţiile în care autorităţile publice îşi vor face datoria, atunci cetăţeanului de rând nu îi mai rămâne decât să pună mâna să muncească.Niciun alt contracandidat nu-şi propune asemenea lucruri!

Cum vedeţi scrutinul prezidenţial din 2 noiembrie sub aspectul respectării legii electorale?

Îmi este foarte mare teamă de frauda electorală. De ce? Pentru că de-a lungul celor 25 de ani de perioadă postdecembristă s-a perfecţionat foarte mult frauda şi acesta este motivul cel mai serios care îmi ridică serioase semne de întrebare în privinţa acestui scrutin electoral. Îmi este foarte teamă de implicarea primarilor în desfăşurarea acestui scrutin. Dar neavând nicio posibilitate de îmbunătăţire a desfăşurării alegerilor sper că până la urmă să râmână şi ceva voturi pentru socialistul Constantin Rotaru.

Ce va face Constantin Rotaru după alegerile din 2 noiembrie?

Lucrurile sunt simple din punctul meu de vedere pentru că îmi voi continua activitatea. Este adevărat, rezultatele scrutinului pot reprezenta pentru mine un plus de energie în viitoarea activitate sau îmi pot aduce un minus de energie.

Care este numărul de voturi pe care îl preconizaţi la aceste alegeri? În ce situaţii puteţi vorbi de un rezultat pozitiv sau negativ?

Eu îmi pun altfel problema. Fiind singurul candidat de Stânga în lupta cu alţi 13 contracandidaţi ar trebui să obţin un număr de voturi mare. Dar nu dau cifre pentru că ştiu că în urma numărării voturilor realitatea va fi alta.

Ce le răspundeţi celor care susţin că în turul II voturile dumneavoastră vor merge în direcţia lui Victor Ponta?

Eu nu merg, în acest moment, pe susţinerea unuia sau altuia dintre cei doi candidaţi care vor accede în finala prezidenţială. În primul rând să vedem cine va intra în finala prezidenţială, iar în al doilea rând trebuie să vedem ce vor aceşti candidaţi. Pentru că în primul tur nu au avut loc dezbateri ceea ce reprezintă cel mai mare minus al acestei campanii electorale. Au fugit şi Ponta şi Iohannis de dezbateri ca dracu de tămâie. Probabil că în turul II vom avea parte şi de dezbateri prin care candidaţii vor avea ce să spună. Mie mi-ar fi convenit, spre exemplu, să particip la dezbateri cu Victor Ponta, de altfel la TVR am picat pentru dezbateri cu acesta, dar a evitat. Mi-a plăcut în schimb că pe la posturile de casă unde apare cu obstinaţie a spus că vrea să participe la dezbateri. Realitatea a arătat, din păcate, altfel în cazul său. Ştiţi, spre exemplu, că Institutul pentru Politici Publice a organizat o dezbatere, dar pentru că trei candidaţi au refuzat să participe, Victor Ponta a motivat că, în aceste condiţii, nu poate fi prezent nici el. Lucrurile nu stau aşa. Dacă tu, ca şi candidat, vrei dezbatere, participi împreună cu cei care vor să participe la aceste dezbateri. Nu-mi place mesajul ăsta dualist. Viitorul preşedinte trebuie să fie unul în care să ai încredere!

De altfel, mesajul meu pentru români este acela, că numai împreună, putem face o Românie pentru toţi românii. Este momentul să-i înlăturăm pe cei care au făcut din ţara noastră o ţară a baronilor şi a profitorilor. Avem din păcate o Românie a căror lideri politici stau la coadă la DNA pentru că de-a lungul timpului au reuşit să fie „demni” de fapte mai mult decât reprobabile.

Interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.