TVR deschide o filială în Republica Moldova

0

Televiziunea Română şi-a deschis o filială în Republica Moldova, care va desfăşura activităţi de radio şi televiziune, emisie, producere şi difuzare a programelor, publicitate şi producţie de filme cinematografice şi video, potrivit unui comunicat remis vineri de TVR agenţiei Mediafax.

Guvernul României a adoptat, în şedinţa din 29 octombrie, actul normativ prin care Societatea Română de Televiziune (SRTv) poate produce emisiuni şi în străinătate, după ce Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a aprobat, pe 27 octombrie, hotărârea de înfiinţare a filialei TVR. Potrivit TVR, activitatea filialei se va derula în mod independent, statutul său fiind de persoană juridică de drept privat, cu scop lucrativ şi cu patrimoniu distinct.

Funcţia de administrator al filialei TVR va fi îndeplinită de Liviu Fetter, conform unei hotărâri a CA. Liviu Fetter are „o bogată activitate managerială, el conducând, de-a lungul timpului, mai multe departamente şi servicii tehnice din cadrul TVR”, potrivit comunicatului televiziunii publice.

Televiziunea Română a reluat transmisia în Republica Moldova, pe 1 decembrie 2013. TVR a lansat grila pentru Republica Moldova, după rezolvarea, pe cale amiabilă, a problemelor de natură juridică dintre cele două părţi, prin semnarea, la 12 septembrie 2013, a Acordului de soluţionare amiabilă a cererii depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

Agenţia Mediafax a relatat, pe 20 octombrie, că SRTv va înfiinţa „o entitate funcţională” a Televiziunii Române pe teritoriul Republicii Moldova, pentru identificarea şi dezvoltarea ofertei de programe, cu scopul promovării „valorilor autentice, culturale şi ştiinţifice din societatea românească”.

Pe de altă parte, Societatea Română de Televiziune a anunţat, în prima parte a acestei luni, că vrea să cumpere servicii de producţie programe TV (ştiri, reportaje, interviuri, dezbateri etc.) de la Chişinău, din Republica Moldova. Aceste programe de ştiri, reportaje, interviuri şi dezbateri vor fi difuzate zilnic şi săptămânal, potrivit unui anunţ postat pe site-ul instituţiei şi semnat de Cristina Leorenţ, coordonatorul cu atribuţii de director al Departamentului TVR Internaţional.

De asemenea, SRTv a cumpărat, prin licitaţie deschisă, echipamente necesare transmisiei TVR în Republica Moldova. Potrivit unei hotărâri recente a CA al TVR, s-au aprobat elementele de siguranţă ale contractului ce se va încheia între SRTv şi S.C. AF Marcotec SRL, având ca obiect achiziţia de echipamente pentru transmisia TVR în Republica Moldova. Valoarea contractului nu a fost făcută publică.

Pe 10 octombrie, premierul Victor Ponta, aflat în Republica Moldova, a afirmat că este nemulţumit de activitatea TVR la Chişinău, care încă lasă mult de dorit, adăugând însă că începutul a fost făcut prin deschiderea unui post al televiziunii publice româneşti şi că speră într-un management mai bun.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din România a acordat, pe 14 noiembrie 2013, Societăţii Române de Televiziune o licenţă secundară pentru TVR, care emite în Republica Moldova.

Prezent la şedinţa respectivă a CNA, Claudiu Săftoiu, care, la momentul respectiv, era preşedinte-director general al SRTv, a declarat că TVR va difuza în Republica Moldova un mix de programe dintre cele transmise în prezent pe posturile televiziunii publice din România şi emisiuni special dedicate publicului moldovean.

SRTv a anunţat, pe 7 noiembrie 2013, într-un comunicat remis Mediafax, că TVR va relua transmisia programelor în Republica Moldova pe 1 decembrie 2013. Potrivit TVR, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis Televiziunii Române că a luat act de semnarea Acordului de soluţionare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO pe 1 august 2008. Ca urmare, litigiul dintre cele două părţi a fost stins la Curtea Europeană.

Acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO a fost semnat pe 12 septembrie 2013, de Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR, şi Lilian Apostol, agent guvernamental la CEDO al Republicii Moldova, după ce autorităţile de la Bucureşti, prin secretarul de stat Bogdan Aurescu, şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.

Potrivit acordului, Guvernul şi autorităţile Republicii Moldova vor asigura atribuirea către Televiziunea Română a unui segment din primul multiplexor cu acoperire naţională în noul sistem digital, aflat în etapa de introducere.

Pe 27 septembrie 2007, frecvenţa de stat nr. 2 din Republica Moldova, pe care emitea postul TVR 1, a fost acordată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova televiziunii 2 Plus. Ulterior, SRTv a atacat în instanţă decizia CCA.

În martie 2014 a fost semnat la Chişinău un Acord între Guvernul României şi cel al Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul transmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, care a fost ratificat de Guvernul României printr-o Hotărâre.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.