UE declanșează operațiunea ”Triton” în Marea Mediterană

0

Franţa şi alte 20 de state membre UE au angajat importante mijloace materiale şi resurse umane în operaţiunea Triton, pentru a ajuta Italia să îşi îndeplinească obligaţiunile de supraveghere şi salvare a imigranţilor care încearcă să ajungă în UE prin Mediterana, a anunţat vineri Comisia Europeană, informează Mediafax.

„Triton va deveni operaţional de sâmbătă (1 noiembrie, n.red.), mulţumită unor mijloace puse la dispoziţie de statele membre„, a subliniat vineri Cecilia Malmström, în ultima sa intervenţie în calitate de comisar european pentru Afaceri Interne, relatează AFP.

Triton va conta pe 21 de nave, patru avioane, un elicopter şi 65 de ofiţeri detaşaţi de statele membre în regim de rotaţie cu durată variabilă. Însă Triton nu are vocaţia de a înlocui operaţiunea militară italiană Mare Nostrum, care, potrivit ministrului italian de Interne Angelino Alfano, urmează să se încheie. „Italia este obligată să mobilizeze mijloace pentru a asigura supravegherea frontierelor externe ale UE, să intervină pentru a oferi asistenţă ambarcaţiunilor aflate în dificultate şi să lanseze operaţiuni de salvare”, au declarat vineri surse europene.

Decizia de a pune capăt operaţiunii Mare Nostrum „aparţine autorităţilor italiene, întrucât este vorba de o operaţiune naţională, condusă cu mijloace naţionale şi începută după tragedia de la Lampedusa din octombrie 2013”, au subliniat aceste surse. „Triton este un mijloc util de susţinere şi nu se substituie obligaţiunilor Italiei”, au insistat sursele europene. „Imigranţii salvaţi vor fi debarcaţi în Italia, unde vor fi înregistraţi şi luaţi în grijă. Ei vor putea depune o cerere de azil şi Italia va trebui să o examineze”, au adăugat ele.

Operaţiunea Triton, coordonată de Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor, are un buget lunar de 2,9 milioane de euro. Durata operaţiunii nu a fost stabilită, însă se ştie că va depinde de bugetul alocat pentru 2015 agenţiei Frontex. Abia atunci se va decide dacă operaţiunea va continua, în ce ritm şi cu ce mijloace, au subliniat sursele europene citate.

Frontex nu are mijloace proprii şi depinde de statele membre UE, care precizează durata punerii la dispoziţie a mijloacelor şi resurselor umane, locul în care intervin şi termenii misiunilor lor, a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.