Frunda îl contrazice pe şeful PPE

0

Consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, membru al UDMR, a declarat că nu există nicio înţelegere scrisă între partidele româneşti care fac parte din Partidul Popular European de a se susţine între ele, aşa cum a declarat anterior Klaus Iohannis.

„Decizia se va lua poimâine în cadrul conducerii executive a UDMR şi va fi comunicată membrilor UDMR. În ceea ce priveşte cererea domnului Joseph Daul (şeful Partidul Popular European – PPE – n. red.), aceasta este o recomandare care se face cu ocazia alegerilor din ţările membre, indiferent dacă este vorba de alegeri parlamentare sau prezidenţiale. Este o cerere a PPE ca partidele care fac parte din PPE să se susţină între ele, acest lucru îl fac şi socialiştii şi liberalii fără ca această cerinţă să fie obligatorie sau imperativă pentru că fiecare membru are interesele sau coaliţiile locale de care trebuie să ţină seamă. Aşa că această cerere a domnului Daul nu este obligatorie”, a declarat consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, membru al UDMR.
Întrebat dacă este adevărat ce a spus Klaus Iohannis, respectiv că există o înţelegere scrisă, fermă între partidele româneşti care fac parte din PPE, Frunda a răspuns: „Nu este adevărat, nu am cunoştinţă despre aşa ceva. Am fost vicepreşedinte al PPE în Consiliul Europei, niciodată, dar niciodată nu a existat o înţelegere scrisă sau contractuală între partidele din PPE”.

La rândul său, Kelemen Hunor a declarat că Partidul Popular European va susţine decizia UDMR referitoare la sprijinirea unuia dintre cei doi candidaţi la prezidenţiale pentru al doilea tur de scrutin, indiferent care va fi aceasta.

“Partidul Popular European ne-a susţinut când am intrat la guvernare, fiindcă este foarte important să existe un element de centru dreapta în coaliţie, la Bucureşti. Ne va susţine PPE, indiferent ce decizie vom lua, suntem membrii vechi şi loiali în PPE, ne-am asumat şi ne asumăm programul politic şi valorile Partidului Popular European. Deciziile le luăm acasă la noi, şi spun foarte sincer şi clar că vom avea, indiferent ce decizie vom lua, susţinerea Partidului Popular European, aşa cum am avut şi în martie când am intrat în această coaliţie şi unde am susţinut şi vom susţine valorile PPE”, a precizat preşedintele UDMR.
Marţi, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat că susţinerea candidaturii sale de către partidele membre ale PPE nu este opţională, fiind vorba de o obligaţie asumată în cadrul acestei grupări politice.

Iohannis a spus că partidele vor da curs acestei obligaţii. El a precizat că a avut discuţii cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, şi că se va întâlni luni şi cu preşedintele formaţiunii, Joseph Daul.
Klaus Iohannis a explicat că anunţul recent al PPE cu privire la candidatura sa nu reprezintă o recomandare. “Este o înţelegere fermă, scrisă între partidele membre în PPE. Include pe toţi membrii PPE, deci nu este o chestiune opţională, este o obligaţie asumată în cadrul PPE”, a afirmat candidatul ACL.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.