Norvegia, expusă riscului unor atentate teroriste

0

Serviciile de informaţii norvegiene au afirmat miercuri că se aşteaptă la un proiect de atentat pe teritoriul naţional în decurs de un an, ca urmare a intensificării ameninţării jihadiste, reprezentată de gruparea Stat Islamic.

„În următoarele 12 luni, este probabil ca Norvegia să fie expusă ameninţării şi tentativei de atentate teroriste”, a informat serviciul de informaţii interne (PST), într-o evaluare actualizată a ameninţărilor, informează Mediafax.

PST evocă în special apelul publicat în septembrie de organizaţia Stat Islamic împotriva tuturor ţărilor care s-au alăturat Statelor Unite în coaliţia care luptă contra grupării în Irak şi Siria.”Terorismul islamist extremist în Europa s-a caracterizat în ultimii ani prin atacuri puţin complexe, comise cu instrumente care sunt uşor de procurat şi utilizat”, subliniază serviciul de informaţii. „Atacurile vizează din ce în ce mai mult ţinte cu acces facil dar simbolice. Astfel de atacuri pot fi dificil de anticipat”, adaugă PST.

Conform serviciului, aproximativ 60 de persoane care au legături cu Norvegia s-au deplasat în Siria pentru a participa la jihad.

Vara aceasta, ţara scandinavă a fost în alertă timp de o săptămână, din cauza unui risc de atentat considerat iminent de PST, dar care în final nu s-a concretizat.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.