ACL vrea negocieri cu PSD pentru o dezbatere Iohannis-Ponta

0

Echipa de campanie a candidatului ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, a transmis, joi seară, o invitaţie adresată echipei de campanie PSD pentru a lua parte vineri la amiază la negocieri, în vederea organizării unei dezbateri electorale între candidaţii rămaşi în cursa pentru Cotroceni.

Invitaţia pentru negocieri a fost semnată de purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu.Dată fiind necesitatea organizării unei dezbateri electorale pe un teren neutru între domnii Klaus Iohannis şi Victor Ponta, la care să aibă acces întreaga mass-media, vă solicităm respectuos să acceptaţi o întâlnire între echipele de campanie ale celor doi candidaţi pentru a pune la punct toate detaliile evenimentului. Menţionăm că am transmis deja Institutului pentru Politici Publice acceptul domnului Klaus Iohannis pentru participarea la dezbaterea organizată de această entitate neguvernamentală”, se arată în invitaţie, obţinută de Mediafax.

Reprezentanţii ACL propun ca negocierile referitoare la dezbaterea dintre Iohannis şi Ponta să aibă loc vineri, la sediul PNL.Vă propunem ca această întâlnire să aibă loc mâine (vineri – n.r.), începând cu ora 12.00, la sediul PNL din Şos. Kiseleff nr. 57 sau în orice altă locaţie consideraţi că este potrivit pentru dumneavoastră. Suntem convinşi că această întâlnire este absolut necesară întrucât cetăţenii au dreptul să asiste la o dezbatere între cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Cotroceni”, se precizează în invitaţie.

PSD a transmis, luni, un comunicat de presă în care se arată că Victor Ponta reia invitaţia adresată lui Klaus Iohannis pentru participarea la patru dezbateri televizate. „În vederea asigurării unei dezbateri transparente, civilizate şi deschise, cu privire la rolul şi programul viitorului preşedinte al României, domnul Victor Ponta reia invitaţia deja adresată domnului Klaus Iohannis de a accepta participarea la patru astfel de emisiuni, la principalele televiziuni de ştiri. Este vorba despre dezbateri organizate astfel: – Luni, 10 octombrie, la România TV – dezbatere pe teme de politică economică şi socială. Ora de începere: 20:00, durata 90 de minute; – Marţi, 11 octombrie, la Realitatea TV – dezbatere pe teme de politică externă şi siguranţă naţională. Ora de începere: 20:00, durata 90 de minute; – Miercuri, 12 octombrie, la B1TV – dezbatere pe tema dezvoltării instituţiilor politice şi a statului de drept. Ora de începere: 20:00, durata 90 de minute; – Joi, 13 octombrie, la Antena 3 – dezbatere pe tema viziunii prezidenţiale de dezvoltare a României. Ora de începere: 20:00, durata 90 de minute”, se menţionează în comunicat, arătându-se totodată că „televiziunile au fost deja contactate şi, până la acest moment, au confirmat toate interesul şi acceptul de a organiza aceste dezbateri, la aceste date şi cu această tematică”.

În replică, Iohannis a spus că ”este absolută nevoie ca această dezbatere să aibă loc undeva unde toată media are acces în mod egal, unde absolut toate condiţiile sunt de aşa natură că nu poate să fie bănuit un candidat sau altul de vreun avantaj ilegitim”.

Iohannis i-a cerut lui Ponta să-şi mandateze echipa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului său „pentru a stabili cât mai rapid condiţiile de desfăşurare a unei dezbateri reale”, apreciind că „singura variantă corectă” este o dezbatere organizată pe un teren neutru.

Într-un comunicat transmis marţi, Iohannis i-a cerut lui Ponta „să renunţe de urgenţă la asemenea tertipuri şi să aibă curajul să îşi asume o confruntare de idei corectă”, în care niciunul dintre candidaţi nu porneşte cu „un avantaj ilegitim”.

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, a lansat, marţi, o invitaţie către Victor Ponta şi Klaus Iohannis pentru a participa la o dezbatere publică în Aula Magna a universităţii, la o dată care va fi stabilită în cazul în care aceştia confirmă participarea. Klaus Iohannis spunea că i s-ar părea „un lucru excepţional de bun ca această întâlnire planificată să aibă loc în Timişoara”, în timp ce Liviu Dragnea afirma că PSD nu va accepta.

„Poate ei vor să fie o dezbatere organizată şi moderată de un ofiţer acoperit, ca în 2009. Nu acceptăm lucrul ăsta”, spunea Dragnea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.