SUA au prezentat Iranului „cadrul” unui acord în dosarul nuclear

0

Statele Unite au prezentat Iranului „cadrul” unui eventual acord internaţional cu privire la programul său nuclear controversat, a anunţat miercuri preşedintele american Barack Obama, fără să garanteze ajungerea la o soluţionare istorică a dosarului la sfârşitul lui noiembrie.

„Le-am prezentat un cadru care le va permite să răspundă nevoilor lor paşnice în domeniul energiei”, a răspuns preşedintele american, într-o conferinţă de presă, unei întrebări despre perspectiva unui acord „definitiv” între Teheran şi marile puteri la data-limită 24 noiembrie, informează Mediafax.

În contextul în care negocierile între Iran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) au intrat pe ultima sută de metri, este pentru prima dată când Washingtonul evocă o propunere de soluţionare adresată iranienilor.”Dacă este exact, aşa cum spun liderii lor, faptul că nu vor să dezvolte o armă nucleară, atunci au spaţiu larg să furnizeze garanţii comunităţii internaţionale (…) şi să le permită să scoată regimul de sub sancţiuni”, a declarat Obama.

Preşedintele Statelor Unite nu a s-a pronunţat însă asupra unui eventual succes al negocierilor până pe 24 noiembrie.”Vom vedea, în următoarele trei sau patru săptămâni, dacă putem efectiv să încheiem un acord”, a spus Obama, care a făcut din apropierea cu Iranul unul dintre obiectivele celui de-al doilea mandat şi care a discutat la telefon cu omologul său Hassan Rohani în septembrie 2013, un gest fără precedent. Însă, „prefer să nu existe niciun acord în locul unui acord prost”, a reafirmat el.

Şeful statului american a recunoscut „lunga tradiţie de neîncredere reciprocă între cele două ţări”, care nu mai întreţin relaţii diplomatice din aprilie 1980, în urma Revoluţiei Islamice şi ocupării de către studenţi islamişti a sediului Ambasadei americane de la Teheran pe 4 noiembrie 1979. Cu toate acestea, Teheranul şi Washingtonul au reluat comuncarea, de un an, în cadrul negocierilor cu privire la dosarul nuclear între Iran şi Grupul 5+1.

Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif şi secretarul de Stat american John Kerry urmează să se întâlnească în perioada 9-10 noiembrie la Oman, sub egida negociatoarei europene Catherine Ashton, în vederea unui acord global care să pună capăt crizei internaţionale care durează de peste un deceniu.

O ultimă rundă de negocieri este programată ulterior la Viena, în perioada 18-24 noiembrie, iar Kerry a repetat miercuri, la Paris, că o prelungire a negocierilor nu este pe ordinea de zi.

Acordul urmează să permită Teheranului să continue un program nuclear exclusiv civil, în schimbul unei anulări a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse. Comunitatea internaţională suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu bomba atomică, ceea ce iranienii dezmint.

Progrese au fost înregistrate în ultimele luni, dar propunerile rămân în continuare foarte îndepărtate de problema crucială a capacităţilor iraniene de îmbogăţire a uraniului, care servesc la aprovizionarea centralelor nucleare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.