Coreea de Nord, acuzată de “crime împotriva umanităţii”

0

Japonia şi Uniunea Europeană, ignorând ameninţările cu represalii făcute de către Phenian, au prezentat joi ONU un proiect de rezoluţie prin care îndeamnă la deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanităţii comise de Coreea de Nord.

Textul a fost prezentat unui comitet al Adunării Generale, în profida presiunilor exercitate de Phenian.”Nu putem ignora suferinţa poporului din Coreea de Nord”, a declarat diplomata italiană Emilia Gatto.

Deşi Phenianul a afirmat că vrea să coopereze cu Uniunea Europeană şi ONU, situaţia drepturilor omului în această ţară provoacă o „profundă îngrijorare”, a adăugat ea.”Regretăm că nu a avut loc nicio ameliorare substanţială pe teren”, a subliniat Gatto.

Proiectul de rezoluţie propus este susţinut de 48 de state. Textul condamnă gravele încălcări ale drepturilor omului în Coreea de Nord şi îndeamnă la deschiderea unei anchete penale în baza elementelor prezentate într-un raport al ONU din februarie.

Ca răspuns la acest proiect de rezoluţie, diplomatul nord-coreean Kim Song şi-a exprimat regretul că Uniunea Europeană şi Japonia au ales „calea confruntării”. El a avertizat că dacă rezoluţia va fi adoptată, orice cooperare în domeniul drepturilor omului va fi „pierdută pentru totdeauna”.

Raportul Comisiei ONU de anchetă asupra situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord a conchis, în februarie, că „încălcări sistematice, extinse şi grosolane ale drepturilor omului au fost şi sunt comise de către Republica Populară Democratică Coreeană”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.