Nicuşor Constantinescu urma să fie încarcerat în SUA

0

Procurorii DNA au susţinut, vineri, la Tribunalul Constanţa că Nicuşor Constantinescu ar fi plecat în Turcia pentru că i-ar fi expirat viza pentru SUA şi ar fi urmat să fie încarcerat, preşedintele suspendat al CJ spunând că a vrut să vină în ţară şi că s-a oprit în Turcia pentru un consult medical.

Tribunalul Constanţa a judecat, vineri, confirmarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui Nicușor Constantinescu în dosarul Centrului Militar Zonal, la şedinţa de judecată fiind prezent şi primarul Radu Mazăre, care a plecat după aproximativ o oră, cu ochii în lacrimi, spunând că este nedrept ceea ce i se întâmplă lui Nicuşor Constantinescu.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa a susţinut în faţa judecătoarei că nu s-a sustras anchetatorilor. „Prezenţa mea în România reprezintă o dovadă şi o garanţie că nu m-am ascuns de justiţie şi de cercetarea penală”, a spus Nicuşor Constantinescu. El a prezentat tot istoricul său medical începând din toamna anului trecut, când a apărut suspiciunea de cancer la prostată, până la confirmarea diagnosticului, începerea tratamentului, problemele medicale apărute şi motivul plecării sale în Turcia.

Constantinescu a afirmat că cererea de extrădare solicitată de către autorităţile române a fost respinsă de cele din SUA în jurul datei de 16 octombrie. El a spus că a dorit să vină în ţară şi că a făcut o oprire în Turcia pentru un consult medical la o clinică unde mai fusese în acest an.

„Am vrut să mă întorc în România liber şi nesilit de nimeni pentru a clarifica acuzaţiile legate de fuga în SUA. Nu m-am sustras şi nu mă voi sustrage justiţiei. (…) Am venit în ţară neînsoţit de autorităţile turce sau române şi am fost aşteptat la Otopeni de Poliţia Română”, a mai spus Constantinescu.

El a spus că în Turcia intenţiona să facă o evaluare a stării de sănătate şi să înceapă un tratament, având o programare pe data de 5 noiembrie.

Procurorul DNA l-a întrebat pe Nicuşor Constantinescu dacă a fost în custodia autorităţilor americane, dacă a avut montat un dispozitiv pe gleznă pentru monitorizarea deplasărilor şi dacă urma să fie încarcerat în SUA.

Constantinescu a răspuns negativ la aceste întrebări şi l-a acuzat pe procuror că minte, ridicând tonul şi dorind să arate că nu are urme pe gleznă de la acel dispozitiv, el fiind calmat de către judecătoare.

Procurorul a depus la dosar documente care arată că Nicuţor Constantinescu a avut montat un asemenea sistem de monitorizare pe gleznă şi că pe data de 22 octombrie ar fi urmat să fie încarcerat într-un penitenciar american, motivul fiind expirarea vizei în data de 8 octombrie. Nicuşor Constantinescu susţine însă că viza i-a fost prelungită până în aprilie 2015 şi că a plecat din SUA pe propria răspundere, că medicii i-au interzis să întrerupă tratamentul şi să plece din Statele Unite ale Americii.

Procurorul a cerut confirmarea mandatului de arestare preventivă spunând că Nicuşor Constantinescu a fugit în SUA pentru a se sustrage cercetărilor şi că dacă ar fi dovedit bună credinţă trebuia să vină în ţară atunci când a fost emis mandatul de arestare. Avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a cerut judecătoarei infirmarea mandatului de arestare preventivă, dar şi revocarea măsurii arestului preventiv şi înlocuirea acestuia cu măsura controlului judiciar.

Nicuşor Constantinescu a spus, în cuvântul de încheiere, că doreşte să continue radioterapia, dar că acest lucru nu poate fi făcut în România.

„Vreau să continui radioterapia indiferent ce decizie luaţi. În România nu se poate face, nu există echipamente medicale decât pentru cancere mai mici. Ca să fac acest tratament trebuie să părăsesc România, evident cu acordul autorităţilor. Nu m-am sustras instanţei de judecată, de aceea am venit în ţară, nu sunt laş, nu am fugit niciodată de justiţie, mă supun judecăţii, dar sunt vânat în permanenţă probabil până ajung în groapă, ei vor să fiu asasinat”, a mai spus Constantinescu.

În sală s-au aflat soţia şi fiica sa, dar şi primarul Constanţei Radu Mazăre împreună cu cei doi fraţi ai săi, precum şi numeroşi angajaţi din Consiliul Judeţean şi din Primăria Constanţa. Radu Mazăre a părăsit sala după aproximativ o oră cu ochii în lacrimi, spunând că este nedrept ceea ce i se întâmplă lui Nicuşor Constantinescu.

La final, Nicuşor Constantinescu a putut să-şi îmbrăţişeze familia, dar şi prietenii, atât preşedintele suspendat al CJ Constanţa, cât şi apropiaţii săi având lacrimi în ochi.

Instanţa a rămas în pronunţare, avocatul lui Nicuşor Constantinescu spunând că acesta se va întoarce la Spitalul Penitenciarului Rahova după pronunţarea sentinţei.

De asemenea, Marius Mocanu a menţionat că a depus deja o contestaţie la decizia de joi a Tribunalului Bucureşti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.