Obama i-a scris în secret liderului suprem iranian

Share:

Preşedintele Barack Obama i-a scris în secret liderului suprem iranian pentru a discuta despre o posibilă cooperare în lupta contra grupului Statul Islamic (SI), cu condiţia să existe un acord asupra programului nuclear al Teheranului, a dezvăluit joi Wall Street Journal (WSJ).

Obama i-a trimis o scrisoare luna trecută ayatollahului Ali Khamenei în care a evocat ceea ce a numit „lupta comună” contra insurgenţilor sunniţi din SI, precizează cotidianul, citând „persoane informate despre această corespondenţă”.Iranul, o ţară musulmană şiită, şi Statele Unite nu mai întreţin relaţii diplomatice începând din 1979. Însă Iranul este considerat tot mai mult un stat susceptibil să joace un rol în a ajuta la instaurarea stabilităţii în Siria şi Irak, informează Mediafax.

Refuzând să nege sau să confirme informaţiile publicate de Wall Street Journal, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că „nu sunt în măsură să vorbesc despre corespondenţa privată dintre preţedinte şi oricare alt lider al planetei”.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au termen până la 24 noiembrie pentru a ajunge la un acord care să permită Teheranului să continue un program nuclear exclusiv civil în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Comunitatea internaţională acuză Teheranul că vrea să se doteze cu o bombă atomică. Earnest a afirmat că, în cursul acestor negocieri, Iranul şi Statele Unite au discutat despre ameninţarea pe care o reprezintă extremiştii sunniţi.

Însă el a reiterat poziţia americană, potrivit căreia „Statele Unite nu vor coopeara militar cu Iranul, nu vor partaja datele serviciilor de informaţii”. În scrisoarea sa, Obama ar fi subliniat că orice cooperare cu Teheranul în lupta contra SI va depinde de semnarea unui acord global în dosarul nuclear.

Potrivit Wall Street Journal, ar fi vorba de a partea scrisoare a preşedintelui american adresată liderului suprem iranian de la venirea sa la Casa Albă în 2009. Oficiali americani au declarat pentru cotidian că liderul iranian nu a răspuns niciodată personal acestor propuneri.

Unii dintre aliaţii din regiune ai Washingtonului, ca Israelul şi Arabia Saudită, au privit cu neîncredere tentativa administraţiei Obama de a discuta cu Iranul. Sursele citate de Wall Street Journal au precizat că reprezentanţii Casei Albe nu au informat în avans aceste ţări cu privire la scrisorile lui Obama.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.