Tăriceanu vinde, nonşalant, iluzia refacerii USL

0

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Partidului Liberal Reformator (PLR), a declarat vineri, într-o conferință de presă la Oradea, că principalul pericol de după alegeri este de a vedea regimul Băsescu perpetuat sau reînviat sub o altă formă, prin persoana reprezentantului ACL, Klaus Iohannis, informează Agerpres.

„Așa cum am și anunțat a doua zi după încheierea primului tur de scrutin, am luat hotărârea să-l susțin pentru al doilea tur la alegerile prezidențiale pe Victor Ponta, am spus în mod necondiționat. (…) Cred că în contextul actual principalul pericol ce ne paște este acela de a vedea regimul Băsescu perpetuat sau reînviat sub o altă formă, prin persoana domnului Klaus Iohannis, care, cu o lejeritate neadmisă, a îmbrățișat imediat stilul de a face politică al lui Traian Băsescu și ideile politice ale lui Băsescu”, a afirmat Tăriceanu.

El a dat ca exemplu faptul că Iohannis a spus că după alegeri va schimba guvernul și va numi un alt prim-ministru, în condițiile în care atribuțiile constituționale nu permit așa ceva președintelui, dar și faptul că a preluat ideile celor din PDL privind ‘lovitura de stat” de la suspendarea președintelui din 2012.

„Lipsa lui de cunoștințe politice, de experiență, de gafele nenumărate pe care le-a făcut în campania electorală… Dacă aș fi într-un staff de campanie și aș avea un candidat precum Iohannis, l-aș sfătui să stea acasă, cel mai bine să stea ascuns în perioada asta, pentru că altfel riscurile sunt incalculabile. Aceste lucruri mă lămuresc foarte clar asupra profilului politic al acestui candidat. De aceea am hotărât să-i acord sprijin necondiționat lui Victor Ponta”, a subliniat Tăriceanu.

Liderul PLR a precizat că, din acest motiv, ideea refacerii USL-ului este una foarte importantă, mesajul pe care dorește să-l transmită în mod clar electoratului român fiind acela că această formulă politică de mare succes în anul 2012, când USL a câștigat alegerile cu un scor zdrobitor de 70%, respectiv 87% la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu, poate oferi ‘un anumit confort celor care se tem de monopolizarea puterii”.

Tăriceanu s-a referit, în acest context, la „experiența nefastă” trăită în perioada 2010-2012, cu PDL-ul care, singur fiind la putere, a monopolizat toate pârghiile de putere, cu decizii ‘dezastruoase’ în plan economic și social, dar și ‘la amploarea corupției, a nepotismului, la modul în care și-au pus peste tot clientela politică și au favorizat-o cu contracte cu bani publici’.

„Poate unii ar fi tentați să uite ce s-a întâmplat în acea perioadă nefastă. Eu am memoria bună. Chiar dacă acum pare să fie uitate dintr-o abilitate remarcabilă a PDL-ului care s-a adăpostit sub sigla PNL și și-a spălat întreg trecutul recent. Prin urmare, cred că este foarte sănătos pentru scena politică să nu lăsăm un singur partid să monopolizeze toate instituțiile și pârghiile de putere. Ce ar trebui să facem în continuare este să reclădim USL-ul ca denumire generică, în care va exista un echilibru între PSD și PLR și celelalte forțe, în așa fel încât să nu existe riscul unor derapaje inerente când un singur partid monopolizează puterea. Putem să oferim această formulă politică cetățenilor care să le dea un anumit confort celor care se tem, pe bună dreptate sau poate fără bună dreptate, că ar putea în viitor să existe anumite derapaje”, a mai spus liderul PLR.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.