Patru bărbaţi suspectaţi de terorism, arestaţi în Marea Britanie

Share:

 Patru bărbaţi suspectaţi de legături cu pregătirea unor „acţiuni teroriste” au fost audiaţi sâmbătă de către poliţia britanică, în contextul consolidării securităţii la Londra, pe fundalul unor comemorări privind Primul Război Mondial prevăzute în weekend.

Cei patru, cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani, au fost arestaţi în noaptea de joi spre vineri la Londra şi la periferia capitalei britanice. Ei sunt suspectaţi că au jucat un rol în pregătirea unor „acţiuni teroriste”, a anunţat Scotland Yard, potrivit Mediafax.

Poliţia a efectuat o serie de percheziţii şi a colaborat cu MI5, serviciul de informaţii interne, în acest caz. Aceste „arestări şi percheziţii sunt efectuate în cadrul unei anchete vizând terorismul islamist”, a precizat poliţia.

Cazul a ţinut sâmbătă prima pagină a mai multor ziare britanice, The Daily Telegraph mergând până la a titra că poliţia a „dejucat” un „complot terorist” vizând „Remembrance Sunday”, ziua omagierii militarilor britanici şi din Commonwealth, căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.”Existau temeri că aceştia ar fi putut să plănuiască un atac armat într-un loc public (duminică) împotriva unor militari sau civili adunaţi pentru a aduce un omagiu” militarilor britanici căzuţi la datorie, continua ziarul.

Mai prudent, BBC nota că, în acest stadiu, o legătură între aceste arestări şi „Remembrance Sunday” este doar o „speculaţie”.

Poliţia britanică a multiplicat arestările, în ultimele săptămâni, după ce nivelul alertei de securitate a fost crescut la „grav” din cauza ameninţării unor atentate în legătură cu conflictele din Siria şi Irak. Însă multe dintre ele s-au soldat, pentru moment, cu eliberarea celor reţinuţi.

Autorităţile evaluează la 500 numărul britanicilor plecaţi să lupte în Siria sau Irak şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că unii pot reveni în Marea Britanie pentru a comite atentate.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.