Cluburile din Liga I care nu obţin licenţa nu vor mai fi retrogradate

0

Grupările din Liga I nu vor mai fi retrogradate în cazul în care nu vor obţine licenţele de cluburi profesioniste, conform deciziei de luni a Comitetului Executiv al FRF, au declarat pentru Mediafax surse federale.

„S-au modificat sancţiunile în ceea ce priveşte sistemul de licenţiere. Nu se mai aplică retrogradarea, e vorba doar de depunctare şi sancţiune financiară. În cazul în care cluburile nu mai obţin licenţa, nu mai sunt retrogradate în eşalonul inferior, ci sunt depunctate echipele cu până la şase puncte şi sunt sancţionate cu amenzi de până la 100.000 de lei. Criteriile rămân însă aceleaşi, numai sancţiunile s-au modificat”, au declarat sursele citate.

În octombrie, conducătorii cluburilor din Liga I au înaintat FRF mai multe propuneri de modificare a regulamentului de licenţiere, printre acestea aflându-se şi eliminarea sancţiunii cu retrogradarea pentru grupările care nu obţin licenţa.

Conducătorii de cluburi sunt nemulţumiţi de mai mult timp de condiţiile extrem de severe din punct de vedere financiar pe care sunt obligaţi să le îndeplinească pentru a obţine licenţa de Liga I. Aceştia au făcut un prim pas în 19 martie, la seminarul având ca temă „Licenţierea cluburilor din Liga I”, când, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlăul Piatra Neamţ şi FC Astra s-au abţinut), au decis să solicite FRF demararea unei corespondenţe cu UEFA în vederea renunţării la condiţia licenţierii pentru participarea la campionatul Ligii I, cu aplicare pentru ediţia de campionat 2014/2015, urmând ca licenţierea să se desfăşoare numai pentru cluburile participante în competiţiile europene.

Măsura suspendării obligativităţii deţinerii licenţei pentru participarea în Liga I s-ar fi aplicat doar pentru ediţia de campionat 2014/2015, cu condiţia aprobării ei de către UEFA şi de Adunarea Generală a FRF. Totodată grupările din Liga I care urmau să participe în sezonul 2014/2015 în competiţiile organizate de UEFA ar fi trebuit să îndeplinească toate criteriile de licenţiere prevăzute în Regulamentul Naţional de Licenţiere a Cluburilor – ediţia 2013, inclusiv condiţiile prevăzute la criteriul financiar.

În răspunsul remis FRF la începutul lunii aprilie, UEFA a menţionat că se opune „cu fermitate” suspendării procesului de licenţiere în România, însă a recomandat adoptarea altor sancţiuni decât excluderea din Liga I, în cazul grupărilor care nu îndeplinesc criteriile de licenţiere. „Pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerinţele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licenţiere să fie suspendat, alte sancţiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul naţional al primei divizii”, preciza forul de la Nyon la momentul respectiv, iar condiţiile de licenţiere au rămas neschimbate pentru sezonul 2014/2015.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, declara, la 9 aprilie, că UEFA a recomandat forului român relaxarea condiţiilor de licenţiere, retrogradarea urmând a fi înlocuită cu depunctarea, pentru un club care nu îndeplineşte criteriile, însă a precizat că pentur sezonul 2014/2015 nu se va schimba procedura. „În primul rând procedura de licenţiere nu poate fi schimbată pentru acest sezon competiţional (n.r. – 2014/2015). Recomandarea UEFA este să avem o relaxare în ceea ce priveşte licenţierea pentru următoarea ediţie de campionat (n.r. – 2015/2016). Altfel spus, în primă fază, dacă nu îndeplineşti condiţiile de licenţiere să nu fii imediat retrogradat, ci să ţi se ia câteva puncte. În a doua fază – ţi se dă un anumit teremen, de 30 de zile – nu ai reuşit să îndeplineşti condiţiile, ţi se mai iau câteva puncte, mergând practic până la sancţiunea să ţi se suspende dreptul de a face transferuri de jucători. Altfel spus, o relaxare, nu mai vorbim de retrogradare, ci de depunctare a echipelor. Aşteptăm o analiză comparativă să vedem care sunt sistemele în alte campionate în Europa”, a afirmat atunci Burleanu.

În ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistriţa, nu au îndeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obţinerea licenţiei, lucru care a dus la retrogradarea acestora în Liga a II-a la masa verde. Pierderea licenţei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi modificarea componenţei Ligii I după începutul competiţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.