FADERE consideră insuficientă demisia lui Corlăţean

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) susţine că demisia lui Titus Corlăţean de la conducerea MAE nu este suficientă, cerând ca în turul doi al alegerilor să fie amenajate 1.000 de secţii de vot şi să se dubleze personalul şi numărul ştampilelor în secţiile deja existente.

În opinia FADERE, demisia lui Titus Corlăţean de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) este justificată, ţinând cont de proasta organizare în diaspora a primului tur al alegerilor prezidenţiale, dar şi de lipsa soluţiilor pentru a rezolva problemele organizării scrutinului din 16 noiembrie.”Totuşi, considerăm că demisia domnului Corlăţean este insuficientă. Noi cerem 1.000 secţii de vot, dublarea numărului personalului şi a ştampilelor în secţiile deja existente. Cerem încă o dată domnului Victor Ponta, prim-ministru al României, formarea unui comitet de criză care să găsească soluţii viabile care să garantizeze votul românilor din diaspora”, se arată într-un comunicat de presă transmis agenţiei Mediafax.

Românii din diaspora au putut vota, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 294 de secţii de votare din 95 de state. MAE a trimis, pentru primul tur, 600.000 de buletine de vot. Potrivit cifrelor oficiale, în jur de trei milioane de români trăiesc în afara ţării, dar se estimează că numărul lor este mai mare.

Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru, menţionând că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea.

Corlăţean a spus că în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 23.58, s-a primit la MAE, pe fax, un comunicat BEC în care se preciza că nu există niciun impediment legal pentru organizarea de noi secţii de votare. El a precizat că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forţă juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forţă juridică.

El a mai adăugat că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Corlăţean a mai spus că nu acceptă ca MAE să fie implicat în jocul electoral al „domnilor Băsescu şi Iohannis”.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe.

Săptămâna trecută, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate au avut manifestaţii de protest faţă de modul în care a fost organizat votul în diaspora la primul tur al prezidenţialelor, manifestaţiile având şi un caracter antiguvernamental.

Românii din străinătate au ieşit, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, în număr record la vot, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar oamenii au protestat faţă de închiderea porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

La închiderea urnelor, sute de români care voiau să îşi exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen şi Viena nu au mai putut face acest lucru întrucât secţiile de votare s-au închis. Nemulţumiţi că au stat ore în şir la coadă şi că procesul electoral s-a desfăşurat cu greutate, oamenii au protestat vehement, iar la Paris au intrat cu forţa în sediul Ambasadei în speranţa că vor fi lăsaţi să voteze dacă sunt în incinta instituţiei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.