Iohannis nu crede că Meleşcanu va rezolva problema votului din diaspora

Share:

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că schimbarea ministrului de Externe Titus Corlăţean cu Teodor Meleşcanu nu rezolvă problema suplimentării secţiilor de votare din străinătate, menţionând că Guvernul ar putea emite o OUG cum a emis, „peste noapte”, pentru migraţia primarilor.

Iohannis a declarat, la Realitatea TV, că nu are încredere că schimbarea din funcţie a ministrului Titus Colăţean cu Teodor Meleşcanu va rezolva problema secţiilor de votare suplimentare din diaspora.”Este un scandal imens ceea ce s-a întâmplat pe 2 noiembrie în diasporă. Mii de oameni, deci nu câţiva, mii de oameni au fost împiedicaţi să voteze, mii de oameni, mii de români, nu au putut să-şi dea votul candidatului lor. (…) Dacă se dorea, se putea face bine. Aşa cum Guvernul Ponta a putut să vină peste noapte cu tot felul de ordonanţe, şi OUG 45 şi OUG 55 care legaliza migraţia primarilor, de ce nu au putut să vină cu ordonanţă de urgenţă tot aşa peste noapte, să creeze un cadru care este extrem de limpede? Se putea face acest lucru, vă spun, ca să avem un număr mai mare de secţii de votare. Eh, Guvernul Ponta a vrut să găsească un pion de sacrificiu. Ceea ce s-a întâmplat acum nu este demisia ministrului Corlăţean, este decizia primului ministru, candidatul Victor Ponta … a fost trimis acasă, domnul Corlăţean a fost trimis acasă ca să pară în faţa lumii că cineva a fost găsit vinovat pentru acest scandal care s-a produs cu votul în diasporă. Nu cred în această măsură. Dacă cineva trebuia să demisioneze astăzi, acel cineva este chiar primul ministru Ponta”, a declarat Iohannis.

Liderul PNL a afirmat că nu crede că Teodor Meleşcanu va putea să rezolve problema secţiilor suplimentare deoarece „este foarte târziu”.”Soluţia este foarte simplă, nu este nimic complicat aici. Guvernul putea să creeze cadrul foarte uşor, se putea mări numărul secţiilor de votare. (…) Aceste lucruri nu sunt în regulă, este destul de dificil din opoziţie să faci ceva ce Guvernul trebuie să facă. Dar noi în continuare, până în ultimul moment, vom atrage atenţia că lucrurile nu sunt în regulă. Sunt convins că deja mulţi români din diaspora care vor să voteze vor veni mult mai de dimineaţă pentru a preveni acea situaţie care s-a întâmplat în 2 noiembrie”, a mai spus Iohannis.”Guvernul, dacă chiar doreşte, aşa cum auzim că doreşte, dacă doreşte să rezolve problema, atunci nu are decât să găsească căile cele mai bune şi să o rezolve, nu să o povestească. (…) Ministerul de Externe putea prin ordin al ministrului să retragă prima listă, să dea altă listă cu secţii de votare, mai multe în locurile în care sunt mai mulţi doritori să voteze”, a mai spus liderul PNL.

Iohannis a menţionat că problema suplimentării numărului de secţii din diaspora poate fi rezolvată de Guvern, în condiţiile în care „nici astăzi, nici mâine nu e târziu, dar sâmbătă va fi prea târziu”.

Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru, menţionând că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul II.

După demisia lui Corlăţean, portofoliul Externelor a fost preluat de Teodor Meleşcanu, care a depus luni seară jurământul de învestitură în funcţie.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.