800.000 de buletine de vot, tipărite pentru diaspora

Monitorul Oficial va tipări pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 20,9 milioane buletine de vot, dintre care 800.000 vor fi trimise la secţiile de votare din străinătate, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Pentru cel de-al doilea tur de scrutin, RA Monitorul Oficial tipăreşte 20.945.068 buletine de vot, dintre care 800.000 vor fi trimise la secţiile de votare din străinătate. Conform cererii înaintate de MAE, vor fi confecţionate încă 400 ştampile cu menţiunea Votat, pentru secţiile de votare din străinătate”, se precizează în comunicatul Executivului.

Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost majorat, marţi, de Guvern cu 1,5 milioane lei, din Fondul de rezervă, pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în străinătate, urmând să fie asigurate mai multe ştampile şi cabine de vot, iar lista personalului să fie suplimentată, a anunţat ministrul de resort, Teodor Meleşcanu, care a apreciat că, prin măsuri de fluidizare a procedurii de vot, va fi posibilă cel puţin o dublare a numărului persoanelor votante. În plus, Teodor Meleşcanu a anunţat că MAE va trimite în scris către BEC o serie de propuneri pentru organizarea mai bună a votului în diaspora pe 16 noiembrie.

El a precizat că se va propune BEC să analizeze care este temeiul legal şi dacă din punct de vedere legal se pot suplimenta secţiile de votare din străinătate.

MAE propune totodată posibilitatea înlocuirii cu diplomaţi a reprezentanţilor partidelor politice care nu se prezintă în comisiile de votare, dar şi simplificarea detaliilor care se înscriu în listele electorale. Biroul Electoral Central (BEC) a primit de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) propunerile pentru mai buna organizare a votului în diaspora la alegerile din 16 noiembrie, urmând să se pronunţe în şedinţa de marţi, care a fost convocată la ora 16,00.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.