Confruntarea Ponta-Iohannis. Cine se aseamănă cu Băsescu?

Share:

„La pomul lăudat să nu te duci cu sacul” sună un proverb popular pliat perfect pe realitatea aşa-zisei confruntări televizate dintre Ponta şi Iohannis, în realitate o dezbatere jalnică sub toate aspectele.

În ciuda aplaudacilor din jurul său, tot mai mulţi în ultima perioadă, care au văzut o victorie zdrobitoare a lui Ponta, consider că prezidenţiabilul pesedist nu a oferit telespectatorilor decât mostre nelimitate de aroganţă, tupeu, dispreţ la adresa unui adevăr pe care l-a călcat în picioare cu fiecare ocazie. La fel de adevărat este faptul că Iohannis a făcut figuraţie. A încasat lovitură după lovitură, incapabil fiind să reacţioneze. Este tot mai evident că Iohannis nu poate face faţă unei dezbateri dificile. A venit total nepregătit, deşi putea să puncteze decisiv la multe dintre temele dezbătute. Este inadmisibil să fii în defensivă în faţa unui Ponta dezlănţuit care acuza corupţia din PNL, cât timp baronii PSD fac cozi pe la DNA şi fac neîncăpătoare puşcăriile!

Lui Ponta i se puteau aduce, cu argumentele de rigoare, numeroase acuze, iar orice staff de campanie, inclusiv al lui Ponta, se află în alertă de gradul zero când candidatul lor trebuie să dezbată subiecte mai mult decât delicate, precum scandalul votului din diaspora, corupţia partidului pe care îl conduce, prestaţia lamentabilă de la nivel guvernamental, suspiciuni din jurul controversatei legi a graţierii şi amnistiei etc.

Abia acum au înţeles pedeliştii şi liberalii utilitatea unui candidat de talia lui Crin Antonescu, cel care ar fi măturat cu Ponta pe holurile Realităţii TV. Din păcate, Iohannis riscă să piardă aceste alegeri, tocmai din cauza celor care l-au aruncat, nepregătit, orbeşte în această luptă devastatoare cu un PSD dispus să calce totul în picioare în calea sa.

Nu sunt de acord cu cei care susţin că Ponta s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor românilor. A venit doar cu lecţiile făcute, cu un vraf de materiale, bileţele, informaţii, lucru normal ţinând cont de faptul că este premier de peste doi ani şi jumătate! Mai mult, dezbaterea a fost, intenţionat sau nu, direcţionată către teme economice care nu au nimic în comun cu prerogativele unui preşedinte. Mai mult, unii realizatori ai Realităţii TV, gen Lavinia Şandru, au arătat făţiş o adversitate greu explicabilă faţă de Iohannis, gest dublat de o curtoazie nemărginită faţă de Ponta. Să fi schimbat Cozmin Guşă macazul Realităţii către un prezidenţiabil şi un partid prezentaţi până mai ieri drept nocivi pentru România? Nicio variantă nu este exclusă, ţinând cont de faptul că miza alegerilor prezidenţiale este atât de mare.

Ponta a arătat, încă o dată, că este un urmaş demn al lui Iliescu şi al lui Năstase, foşti preşedinţi ai PSD. Este cameleonic, profund nociv pentru România, capabil să calce totul în picioare, să joace teatru, să pozeze în victimă (vezi cazul cu scuzele pe care Iohannis ar fi trebuit să le ceară soţiei sale! ), să vorbească despre interesele României, deşi ştie al dracului de bine că nu are nimic în comun cu acestea! Da, dacă ne raportăm la tupeu, Ponta l-a strivit pe Iohannis! L-a călcat în picioare, l-a umilit!

Realitatea, este, însă alta. România are nevoie de un alt tip de preşedinte decât unul care nu reprezintă decât o extensie a lui Băsescu în privinţa aroganţei, dispreţului, tupeului. Este evident că Ponta seamănă izbitor în această privinţă cu Băsescu, nu Iohannis!

Iohannis face parte din alt peisaj al politicii. Unul marginal, departe de găştile politice puternice, de deciziile mari, de jocurile la ruletă cu soarta României! Ponta face parte din acelaşi film în care se regăsesc amicii Hrebenciuc, Duicu, Nicuşor Constantinescu, Mircea Cozma, Constantin Nicolescu şi mulţi, mulţi alţi penali din PSD.

Iohannis a aterizat în politica mare, împins de la spate de greii din PDL şi PNL. În mod cert i-a plăcut acest pas, probabil, îl încântă slugărniciile noilor colegi, îi place să ţintească departe. Face parte din alt film, în care personajele principale vorbesc puţin, alarmant de puţin!

Confruntarea de marţi seară nu m-a convins absolut deloc. Prestaţia lui Ponta era previzibilă. Asemeni şi cea a lui Iohannis. Ceea ce contează cu adevărat pentru România este caracterul candidatului, gradul său de independenţă faţă de găştile din partidele care îi susţin! Nu mă intersează absolut deloc dacă Ponta prezintă cifre, statistici, informaţii economice. Mă interesează, ca simplu alegător, ce vrea şi poate să facă Ponta pentru România! Ce poate şi vrea să facă Iohannis pentru România!

Cum îmi spunea un amic deunăzi: „prefer un mut fâstâcit, animat de bune intenţii, unui mincinos care vorbeşte mult şi nu face nimic!”. Eu aş pune o singură întrebare: cine dintre cei doi seamănă mai mult cu Băsescu, la comportament politic, la obsesia de a controla total România?Aud?

 Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.