Premierul Japoniei ia în calcul organizarea de alegeri anticipate

0

Dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului nipon este o posibilitate luată în calcul de premierul Shinzo Abe, anunţă miercuri presa niponă, care emite această ipoteză de mai multe zile.

Dizolvarea Camerei inferioare şi (organizarea de) alegeri generale în cursul anului sunt opţiuni”, le-a spus şeful Guvernului nipon liderilor Partidului Liberal-Democrat, pe care îl conduce, anunţă pe prima pagină cotidianul economic Nikkei.

Abe ar urma să ia o hotărâre în acest sens în cursul săptămânii viitoare, după anunţarea, luni, a cifrelor de evoluţie a PIB-ului în al treilea trimestru, care riscă să fie proaste.

În orice caz, chiar dacă unii economişti şi miniştri cred contrariul, premierului nipon îi va fi dificil să justifice decizia de a recurge în octombrie 2015 la o a doua creştere a taxei pe consum, deoarece anume prima creştere a acestei taxe, intervenită în apilie, a afectat reluarea începută anterior.”În cazul unei amânări (a creşterii taxei), va avea loc dizolvarea” Camerei inferioare, a declarat un funcţionar de rang înalt al Guvernului japonez citat de Nikkei.”Nu există nicio îndoială că un vânt de dizolvare a început să sufle”, a confirmat marţi un lider al partidului lui Abe, Toshihiro Nikai.

Premierul crede, probabil, că, la doi ani de la sosirea la putere şi cu doi ani înainte de termenul normal de încheiere a mandatului, el ar putea fi chestionat pe larg de populaţie în tentativa de a-şi religitima rolul în momentul în care politica sa economică suferă.

Politologi apreciază că el nu ar avea mare lucru de pierdut deoarece opoziţia este aproape inexistentă, în timp ce Guvernul încă se bucură, în pofida tuturor acestor aspecte, de o cotă de popularitate destul de ridicată (aproape 50% de opinii favorabile, potrivit celor mai recente sondaje).

Abe urmează să se întâlnească luni cu şeful partidului Noul Komeito, aliatul său la putere.”Oricum, atât majoritatea, cât şi opoziţia se pregătesc de alegeri”, susţine presa niponă, chiar dacă unii, inclusiv din partidul lui Abe, apreciază că momentul este prost ales, că există alte priorităţi, în special adoptarea legilor referitoare la economii regionale sau la activitatea femeilor.

Potrivit calculelor, ipoteticul scrutin pentru cele 480 de mandate de deputat ar putea avea loc pe 14 sau pe 21 decembrie.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.