Rubla reia declinul faţă de dolar

0

Rubla s-a depreciat marţi la 46,288 unităţi pentru un dolar american, reluând declinul întrerupt vineri, pe fondul scăderii preţurilor la produsele petroliere şi a unor noi avertizări din partea UE şi a Statelor Unite ale Americii privind extinderea sancţiunilor economice.

Premierul britanic David Cameron şi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american au afirmat luni că autorităţile ruse continuă să înarmeze forţele rebele separatiste din estul Ucrainei, iar vicepreşedintele american Joe Biden a avertizat că Rusia se va expune unor sancţiuni suplimentare dacă nu îşi respectă angajamentele privind „retragerea trupelor şi a materialului” din regiune, informează Mediafax.

Moneda rusă s-a întărit ieri la cel mai ridicat nivel începând cu 30 octombrie, după ce guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, a declarat că instituţia pe care o conduce va reduce lichiditatea din piaţă pentru a preveni acţiuni speculative împotriva rublei, relatează Bloomberg.

Potrivit prim viceguvernatorului Alexei Simanovsky, măsurile de reducere a lichidităţii nu vor fi foarte drastice. Banca centrală rusă va oferi marţi 2.700 miliarde de ruble (58 miliarde dolari) băncilor comerciale printr-o operaţiune repo pe şapte zile. Aceasta este cea mai mică sumă oferită de bancă din 14 octombrie.

„Principalul obiectiv al băncii centrale este să oprească devalorizarea rublei. Pentru aceasta, instituţia crează un deficit artificial de lichiditate în piaţă, mărind astfel cererea pentru ruble”, a declarat Oleg Popov, analist al Allianz Investments în Moscova.

Rubla s-a depreciat cu 29% faţă de dolar în acest an.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.