Peste 10 la sută dintre români suferă de diabet

0

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai importantă problemă de sănătate a secolului 21. De altfel, există peste 400 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat la nivel mondial, iar în următorii ani se preconizează o creştere de 10-15% a cazurilor de diabet, un medic diabetolog celebru afirmând chiar că toată omenirea va avea diabet la un moment dat.

Diabetul zaharat afectează aproximativ 10% din populaţia României, adică peste 1,7 milioane de români, balanţa înclinând puţin mai mult spre sexul masculin.  Foarte important este şi faptul că aproape 20% dintre români sunt în faza de prediabet .i

Potrivit studiului PREDATORR, realizat în perioada februarie-mai 2012, pe un eşantion reprezentativ de 803.489 persoane de pe întreg teritoriul României, cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani,  distribuţia cazurilor de diabet este oarecum uniformă, procente uşor mai ridicate de cazuri de diabet fiind înregistrate în Muntenia, Modova şi Oltenia, urmată de Transilvania.  Cerecetarea a scos la iveală că din totalul de pacienţi cu diabet, 31% sunt obezi şi 34% sunt supraponderali, ceea ce demonstrează o legătură evidentă între greutatea corporală şi riscul de a face diabet zaharat.

Pornind de la acest studiu, statisticile au arătat că pentru fiecare pacient diagnosticat există cel puţin un pacient nediagnosticat. De aici necesitatea unui screening precoce al diabetului zaharat şi instituirea măsurilor terapeutice corespunzătoare pentru prevenirea apariţiei complicaţiilor cronice.

“Obiectivul nostru este acela de a realiza un management integrat pentru creşterea calităţii vieţii pacienţilor”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian, şef al Secţiei Clinice Diabet II, din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Păulescu” şi Vicepreşedintele Societăţii Române de Nutriţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.