Încheierea unui acord în dosarul nuclear iranian, încă departe!

0

„Probleme importante” rămân încă de rezolvat în cadrul discuţiilor purtate în prezent asupra programului nuclear iranian, a declarat joi pentru presă ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, fără a le preciza.

„Îmi doresc să se poată ajunge la un acord, dar încă există probleme importante de rezolvat”, a declarat Fabius la finalul unei întrevederi cu omologul său italian Paolo Gentiloni, informează Mediafax.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) şi-au dat termen până la 24 noiembrie pentru a încheia un acord global în acest dosar care afectează relaţiile internaţionale de peste zece ani. Negocieri între Grupul 5+1 şi Iran au avut loc pe 11 noiembrie, la Muscat.

Teheranul este suspectat că încearcă să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea unui program civil, ceea ce iranienii dezmint, afirmând că programul este menit să producă exclusiv electricitate.”Îmi doresc să se găsească o soluţie, dar această soluţie nu poate fi găsită în cadrul care a fost fixat la început”, a precizat ministrul francez. „Nu vreau să fac un pronostic la ora actuală, deoarece doar pe 24 (noiembrie) vom putea face bilanţul”, a adăugat Fabius.

Laurent Fabius a făcut această declaraţie chiar în ziua în care cotidianul Le Monde a publicat un editorial al Clubului celor 20, o asociaţie ce regrupează miniştri de atât dreapta, cât şi de stânga, dar şi ambasadori, ce solicită Franţei să preia iniţiativa în dosarul iranian. Franţa „nu mai poate rămâne un spectator pasiv”, subliniază editorialul.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.